fer un cop de cap

Definició

Prendre una determinació, decidir-se.

Si t’interessa la proposició, fes un cop de cap i accepta-la; no t’hi pensis més.

Estava avorrit de tot, fins que va fer un cop de cap i va marxar a un altre país.

Aquesta expressió també pot tenir aquest altre sentit: dues persones, prendre el determini de casar-se.

En Ramon i la Gemma finalment han fet un cop de cap; ja era hora, perquè feia més de vuit anys que festejaven.

Usos

  • La medicació que prenia era tan bona que hauria pogut treballar a les clavegueres i sortir-ne cantant joiosament amb les botes cobertes d’excrements i una rata penjada de la butxaca. Tant em feia tot. Passava cada vegada més temps al llit, somiava poder dormir cada vegada més, perquè durant el dia no tenia res a fer, absolutament res. Fins que, malgrat la boirina alegre dels psicofàrmacs, alguna cosa em deia que aquesta situació no era pas del tot ideal. A pesar del coixí de seguretat immens que m’envoltava anés on anés, alguna cosa em deia que hauria de fer un cop de cap, i va ser aleshores que se’m va acudir que només hi havia una cosa que podia fer: parlar —de la manera menys literària possible— del passat, quan havia somiat de ser escriptor (però sense dir-ne res de res, d’aquesta dèria!). Ara bé, com s’ha vist, el passat és un client difícil, va cap on vol, fa el que li dóna la gana, esquiva les etiquetes i les caselles, no se’l pot manar, de cap de les maneres. Fuig de la lògica.

    Matthew Tree, Memòries! 1974-1989. Dels 15 als 30 anys. Londres-Barcelona (Barcelona: Columna, 2004)
  • Al cap d’una bona estona es va aixecar i em va preguntar si dormia. Li vaig dir que no, que estava desperta, i aleshores es va treure la camisa pel cap i em va dir que havia nascut lliure, que no es volia casar per por de tenir fills, que potser li agradarien però que no volia provar-ho. Que si en tenia amb mi potser faria un cop de cap. No es va acabar d’explicar i em va semblar que ni sabia què deia.

    Mercè Rodoreda, El carrer de les Camèlies (Barcelona: Club Editor, 1966)

Tema de la setmana

Expressions amb ‘cop’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cop de telèfona cop calent