fer-se’n set pedres

Definició

Sortir greument perjudicat en un tracte, un negoci, etc.; passar-la molt malament, travessar gran perill o arribar a perdre-ho tot (els béns, la vida, etc.).

Tu, estafador, te’n faràs set pedres!

Ja té la casa nova tal com volia, però se n’ha fet set pedres; li costa el doble del pressupost.

També: fer-se’n deu (o cinc o tres) pedres (o pedretes).

Origen de l’expressió

Es refereix al nombre variable de pedres usades antigament per a formar la sepultura ensorrada a terra fent com una caixa de pedra que envolta el cadàver (Joan Amades, Refranyer català comentat, 1951).

Usos

  • Tots els veïns del terrat ho comprengueren i s’indignaren, sobretot un conspirador txec, que no va poder resistir l’impuls d’anar a trobar l’amo per fer-li l’amenaça que, si m’obligava a foragitar el gos, els veïns del terrat matarien qualsevol dels gossos dels llogaters rics que tenien l’habitud de pujar a esplaiar-se. El propietari respongué que no podia rebre el mateix tracte el gos d’un senyor que paga dos-cents pesos de lloguer que el d’un home que només pot pagar-ne trenta; el txec va replicar, poc més o menys, que els propietaris qualssevol tenien aquesta mena de mentalitat i que ja vindria el moment en el qual tots ells se’n farien set pedres.

    Pere Calders, «La revolta del terrat», dins Cròniques de la veritat oculta (1955)

Tema de la setmana

Expressions amb què sortim perjudicats

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “fer-se’n set pedres”

  1. Jordi Saludes — Salou

    No coneixia aquesta expressió. La que és coneguda i encara usada al Camp de Tarragona per dir sepultura és: “Ja em veig a les tres pedretes”. “Aquell ja és a les tres pedretes”. “Acabaràs a les tres pedretes”, etc.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pagar la patentapicar-se els dits