fer gambes

Definició

1  Pescar aquests crustacis per emprar-los com a esca (Menorca).
2  (fig.)  Festejussar, parlar un enamorat amb una al·lota sense donar encara caràcter oficial a llurs relacions (Menorca).

Tot lo decapvespre he estat fent gambes amb na Maria.

Etimologia

gamba — Probablement extret del plural antic gàmbers, pronunciat gambes, del llatí vulgar cambarus, clàssic cammarus, i aquest, del grec kámmaros, segurament encreuat amb el grec kárabos, ‘llamàntol’.

Usos

  • A la nit es confirmà la meva impressió optimista quan, després de situar-me davant ca seva, vaig veure que la finestra s’entreobria. M’hi vaig acostar, em va rebre somrient, acceptà una paperina de caramels i admeté la meva conversa durant una hora llarga. Així vaig començar a «fer gambes»: curiosa i expressiva frase de pescador, amb què a Menorca s’indica el fet de tenir els enamorats les relacions prèvies, encara no formals, per a «pescar-se» mútuament amb els hams del matrimoni.

    Els meus primers trenta anys (1903-1934) (Palma: Moll, 1970), pàg. 171

Tema de la setmana

Francesc de B. Moll. Mots i expressions balears.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

botifarrenc -abusca [2]