fer beguda

Definició

1  Beure, especialment menjar i beure una mica, a deshora.

2  Els treballadors, fer una lleugera col·lació al camp.

Els camperols fan beguda a mig matí per reposar una estona.

Com que ens posem a la feina a les cinc del matí, a les deu hem de fer beguda; altrament, no resistiríem.

Etimologia de beguda

De beure, del llatí bĭbĕre, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són embeure, biberó, bevèrria, beuratge i abeurar.

Usos

  • L’altre dia sentia als informatius un pagès de les terres lleidatanes que, amb prudència i respecte i sense deixar anar cap renec, els endinyava: «Potser començaria a ser hora que traguessin patrulles de la carretera i en posessin més a vigilar les cases.» El pagès feia una clara al·lusió al fet que la manca d’efectius policials tan esgrimida per no anar a caçar lladres a pagès no es nota a l’hora de sortir a caçar infractors i clavar-los multes. Molta gent de pagès estaria encantada de convidar els Mossos a fer beguda (àpat que inclou menjar i beure) si ells passessin a veure com va la seguretat. Però, ara, que es fila molt més prim amb la legislació, un tall de llonganissa i trago de vi podrien equivaler a una imputació per suborn.

    Tura Soler, «Dies de ronda» (Presència, 31 d’agost del 2012)
  • Al Lion d’Or la gent parla baix, les dones no criden, no se sent jugar al dòmino (el soroll més trist que l’home ha inventat), els mossos van amb sabatilles, i si no fos pel què diran un acabaria per senyar-se. Allí el que menja, menja amb repòs, allí el que vol meditar es pot allunyar d’aquest món i pensar amb lo poc que som, lo poc que valem i lo molt que mengem. Allí el fer beguda és una oferta, i un s’entaula en un refectori.

    Santiago Rusiñol, «El Lion d’Or o Elogi de la carn d’olla» (L’Esquella de la Torratxa, 10/03/1916), reproduït a Barcelona, ciutat de cafès, de Paco Villar (Barcelona: Viena, 2013)

Tema de la setmana

Aquests dies farem beguda: veurem paraules i expressions relacionades amb això del beure

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ser cornut i pagar el beuretímbola