ex nihilo

Definició

Expressió llatina que indica que alguna cosa s’ha originat des de zero, del no-res, basada en la forma nihil (‘res’, ‘no res’, ‘gens’), de la qual deriven els mots nihilisme, nihilista, anihilar i aniquilar. Una altra expressió llatina en què apareix aquesta paraula és nihil novum sub sole.

Sant Petersburg va ser fundada ex nihilo el 1702 pel tsar Pere el Gran.

Usos

  • Potser per mor de la concisió no he fet prou justícia a algunes imatges; ni un miler de paraules podria substituir-les: la fotografia del germà a la tauleta de nit, el cadàver de la rea al peu del paredó. Sé que les cares dels tres personatges principals no poden ser una invenció ex nihilo: el subconscient mai no inventa ex nihilo, però tampoc imagino d’on les ha pogut treure. De la petita anarquista en guardo un fotograma sublim, en l’escena del judici, quan seu al pupitre dels acusats, amb els cabells negres tallats ben curts com els d’un noi.

    Edgar Cantero, Dormir amb Winona Ryder (Barcelona: Proa, 2007)
  • Al principi dels anys vuitanta, a València, es va crear ex nihilo, per iniciativa meua i amb l’esforç extremat i anònim d’algunes persones, el Museu d’Etnologia. Immediatament després, va ser creat, al costat mateix, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). El Museu d’Etnologia va costar, en tot i per tot, una quantitat ridícula de pessetes —potser uns trenta milions—, incloent-hi les obres de condicionament de les sales i la localització, adquisició, transport, neteja, preparació i catalogació d’uns cinc mil objectes, alguns del tot excepcionals.

    Joan F. Mira, «Classes, cultura, museus» (El Temps, 23 de desembre del 2008)

Tema de la setmana

El llatinòrum de divendres ens n’ha dut unes quantes, d’expressions llatines, que veurem aquesta setmana (amb l’ajuda inestimable dels 100 llatinismes més vius que mai, de Núria Gómez Llauger i Enric Serra Casals).

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llatinòrumstatu quo