estrenes f pl

Definició

1  Gratificació, regal en moneda o en espècie que es fa a algú per celebrar el començ d’una cosa, la primera notícia, una festa anyal, etc.; allò que es dona de més a més del preu contractat.

2  Present o regal, generalment diners, que a Nadal reben sobretot els xiquets de part de familiars o pròxims.

Etimologia

Del llatí strena, ‘presagi; regal festiu de bon auguri’.

Usos

  • Per regla general les estrenes es donen el dia de Nadal, però hi ha costum, si hom no ha pogut recollir-les, d’allargar-se al dia 26, segon dia de Nadal o dia de Sant Esteve i durant totes les festes. Al País Valencià també es coneix amb l’expressió «anar a besar les mans» en referència al costum antic d’anar els xiquets a casa els padrins de bateig, avis i altres parents a felicitar el Nadal i a recollir les estrenes. En eixa visita es tenia costum de besar les mans dels parents per a felicitar-los i en senyal d’agraïment.

    Viquipèdia, entrada estrenes
  • Què estava insinuant? Vaig traure llavors la meua cartera (la senyora Maria se n’havia anat) i li vaig allargar un bitllet de mil. «I gràcies pel favor», diguí. Ell contestà, sense mirar el bitllet: «Si no té importància… Done-li’l al xiquet». Jo no volia donar-lo al xiquet, sinó a ell; pagar-li el favor. A més era massa diners per a un infant, llevat de si el prenia com a estrenes. Però encara quedaven un parell de setmanes per a Nadal. Però el xicon estengué la maneta i em prengué el paper abans que me n’adonara. Aquell xiquet era més llest que la fam.

    Miguel Catalán, Davall el llindar (València: Institució Alfons el Magnànim, 2003)

Tema de la setmana

Mots nadalencs

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tiól’home dels nassos