espetec m

Definició

1  Soroll sec que fa una cosa en esclatar o esberlar-se bruscament.

Quan va esclatar la bomba, l’espetec es va sentir per tot el barri.

La branca s’ha partit fent un espetec.

2  Esclat de claror.

Els espetecs dels llamps il·luminaven la nit.

Etimologia

D’espetegar, ‘fer un espetec o espetecs’, de pet, del llatí pēdĭtum, mateix significat, derivat de pēdĕre, ‘fer pets’. La paraula petard, del francès pétard (amb el sufix augmentatiu pejoratiu -ard, del germànic -hart, ‘fort’), també és de la mateixa família.

Usos

 • Festa del foc i del sol, la nit de l’amor és una aventura per als qui es llancen a cercar-hi esplai. Entre la claror del foc i l’espetec dels coets, entre els sorolls de música i la remor de la gentada, passen les hores d’aquesta nit. I en arribar la claror del dia hi ha en els rostres una blancor insòlita. Alegre i tot, la nit de Sant Joan és una nit perduda per als qui volen aprofitar-la enterament. En els rostres i en el moviment d’homes i dones apareixen molt marcats els senyals de la fatiga, que és el preu d’una alegria forçada, obtinguda contra l’imperi reposador de la nit.

  Antoni Rovira i Virgili, «La multitud en festa, per Sant Joan» (La Publicitat, 24 de juny de 1928), reproduït a Teatre de la natura. Teatre de la ciutat (Barcelona: Proa, 2000)
 • La càmera de Collserola ha permès seguir des del BTVNoticies.cat com transcorria la nit de Sant Joan a la ciutat. Els espetecs de llum han estat constants a l’horitzó de Barcelona, prova que la tradició dels petards segueix ben viva.

  «La nit de Barcelona s’il·lumina per Sant Joan», BTV Notícies, 24 de juny del 2015

Tema de la setmana

Mots i passatges relacionats amb Sant Joan

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “espetec”

 1. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Crec que ha estat la Casa Terradellas d’Osona que ha tret un fuet molt prim i sec que espetega quan el trenques amb les mans. Per això l’anomenen espetec. Els nens petits associen l’espetec amb el nom de l’embotit.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mistos Garibaldisocarrimar