Definició
Títol d’un dels poemes més coneguts del poeta grec Konstantinos Kavafis (1863-1933) (vegeu-lo aquí en la versió de Carles Riba). «Els seus versos fan al·lusió a l’ensorrament de l’Imperi romà, però entre línies es pot llegir una crítica a la submissió, a la por del que és llunyà i desconegut o a la corrupció moral» (Francesc Miralles, La dieta espiritual).
El poema de Kavafis ha inspirat altres obres, com ara El desert dels tàrtars (1940), de Dino Buzzati, i Esperant els bàrbars (1980) de J.M. Coetzee.
Etimologia
bàrbar — Del llatí barbarus, ‘estranger; bàrbar, salvatge’, i aquest del grec bárbaros, ‘estranger’; en català antic barbre.
Usos
Es veu que el president Mas ha demanat als consellers que durant el període de vacances estiguin localitzables i que, a partir de la tercera setmana d’agost, estiguin totalment disponibles per a qualsevol eventualitat. Després que el govern hagi estat dos anys movent-se al ralentí (com quan passen els moments estel·lars d’un partit de futbol), aquesta crida a la possible acció immediata no arriba amb l’èpica que sol precedir els grans moments històrics. Però, en canvi, sí que té la virtut de desvelar que tots, absolutament tots, estem esperant els bàrbars.
, «Els moviments de la paràlisi» (El Punt Avui, 18 d’agost del 2012)Des del càlid jardí del balneari,
«Tot esperant els bàrbars», dins Sense invitació (Barcelona: Proa, 2011)
xiscla el poeta que somia
en el calfred del bosc o dels deserts:
abans l’horror que el tedi!
Fins que arriben els bàrbars,
que s’hi han sentit cridats,
i els jardins esdevenen cementiris.
(L’horror acut, si el crides.)
Tema de la setmana
Al·lusions literàries