el rei va nu

Definició

Al·lusió al conegut conte «El vestit nou de l’emperador», de Hans Christian Andersen (1805-1875), en què un nen, lliure dels prejudicis dels adults, diu el que és obvi i exclama aquestes paraules davant de tothom. S’aplica a qui, tenint un poder màxim, és vist en un moment determinat amb una limitació que fa dubtar de la seva autoritat.

Tothom veia que el rei anava nu, però ningú no gosava dir al president que ja no estava capacitat per tirar endavant el club.

Etimologia de nu

Del català antic nuu, i aquest, del llatí nudus, -a, -um, mateix significat.

Usos

  • «Anem?», va dir ella.
       «Cap a on?»
       «Cap allà», i li va oferir el braç com si anaren a entrar en un saló elegant o a acostar-se a una pista de ball vestits de festa, ella una dama impúdica i altiva, ell el seu vell galant una mica ridícul acompanyant atent amb uniforme de gala invisible, un petit rei nu.

    Joan F. Mira, El professor d’història (Barcelona: Labutxaca, 2010), pàg. 153
  • El rei va nu i cada cop més gent ho veu i gosa dir-ho en veu alta. Fins i tot la seva actuació suposadament heroica durant el 23-F és posada en qüestió per un setmanari tan seriós com Der Spiegel. Que el Borbó hagi de passar a l’hospital el dia en què es commemora la República Catalana en lloc de disparar trets enmig de la selva no deixa de ser una dolça ironia del destí.

    Martí Estruch, «El rei va nu» (VilaWeb, 14 d’abril del 2012)

Tema de la setmana

Al·lusions literàries

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

on són les neus d'antany?esperant els bàrbars