Espunyits, torcits i reblincats

 

Toni Beltran

 

El muscular i esquelètic és un sistema que explica el funcionament de músculs, tendons, lligaments, ossos i articulacions; el tenim, doncs, a flor de pell, a l’abast de tothom, i ens ofereix un repertori ampli i extens de mots i expressions. Hi abunden, com veurem, un seguit de castellanismes i barbarismes. Parlarem de mots antics, una mica fossilitzats però que tenen un valor històric indubtable, i d’uns altres mots en regressió però que ens cal recuperar perquè són paraules entenedores i explícites, absolutament necessàries per expressar el funcionament dels nostres músculs i lligaments.

Recordo la senyora Anna, una simpàtica velleta, sempre carregada de dolor; en cada visita m’obsequiava amb alguna expressió peculiar. Quan no li feia mal el ballador, tenia les frontisses rovellades o notava un doloret al junt de la cama, i en dies d’humitat anava ben encarcarada, li feien mal totes les conjuminacions i els genolls li espetegaven tant que amb prou feines podia caminar. Una altra particularitat és que sentia el temps al seu cos; el seu mal d’ossos anava variant en consonància si bufava garbí, gregal o tramuntana, en la presència de les boires arran de mar, en les llevantades o aquella estuba carregosa que, segons m’explicava, li deixava la pell ben amarada i les cames engarrotades.

Toni Beltran, Ensenya’m la llengua. Vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018), amb il·lustracions de Josep M. Pous-Culí, pàg. 59

Mot relacionat