Ramon Solsona
Què hauria passat si Arthur Fry no hagués estat un home devot? Per què va anar a l’església aquell diumenge del 1970? Segurament va ser un designi de la Providència que a Fry li caiguessin del llibre de salms els paperets amb què havia marcat les pàgines. No va ser un accident, sinó el principi d’una revelació.
Els enginyers Art Fry i Spencer Silver treballaven a la poderosa 3M (Minnesota Mining and Manufacturing), que fabrica muntanyes de productes de diverses branques, com les cintes adhesives Scotch que comentem a part. En el transcurs de la seva recerca, Silver va provar un paper engomat, però no enganxava prou i es desprenia amb facilitat. Fry, que coneixia l’experiment del seu col·lega, va aplicar tires d’aquell paper fracassat al seu llibre de salms. Va funcionar de meravella, però Fry i Silver van trigar anys a millorar el producte i a convèncer l’empresa que allò tenia valor comercial. Les notes adhesives de posar i treure (tècnicament, microesferes copolímeres d’acrilat) es van patentar el 1979 i es van llançar al mercat d’Estats Units el 1980 amb el nom de Post-it (en anglès ‘penja-ho, fixa-ho’). En català se’n diu col·loquialment pòsits.
Vint anys abans, les oficines dels Estats Units ja havien conegut una petita revolució. La molt jove i molt decidida Bette Nesmith, divorciada i amb un fill, es va posar a treballar d’administrativa, però, cansada de repetir els treballs per culpa dels errors de mecanografia, va buscar una solució. Investigant d’una manera intuïtiva i assajant a casa, va inventar el 1956 un producte anomenat Liquid Paper, paper líquid que servia per tapar un error mecanogràfic perquè es pogués tornar a escriure al damunt. Va arrasar amb el nom de Mistake Out (‘fora errors’).
A Europa el procés va ser diferent. El 1959 Otto W. Carls obre a Frankfurt la companyia Tipp-Ex que fabrica unes tires de paper de correcció anomenades Tipp-Ex, del verb alemany tippen (‘escriure a màquina’) i el prefix llatí ex- (‘fora’). El sentit de Tipp-Ex és, doncs, una mena de desescriptura.
Ramon Solsona, Marques que marquen. La curiosa història de les marques
més conegudes (Barcelona: Pòrtic, 2015), pàg. 82-83
Comentaris recents
agafar la pallola
Com? No li trobe sentit a l'última frase. Tapant-...
gratar
A Palafrugell, gratem amb els sig...
agafar la pallola
"T'agarrarà la pallola", aixina és com ho he sen...
agafar la pallola
Aquesta frase, almenys per la Ribera Baixa, té un...
son
La meva àvia el deia així justament: "Tinc tanta...