L’enigma dels autors francesos

 

Rodamotaires del món,

La setmana passada vam fer rodar cinc mots corresponents a sengles traduccions del francès. Aprofitant que el Sena passa per París, divendres vam plantejar un senzill enigma sobre els autors citats, que si ho recordeu van ser François Villon, François Rabelais, Michel de Montaigne, Joseph Joubert i Marcel Proust. La pregunta era aquesta: ¿Què tenen en comú Rabelais i Montaigne que no tenen els altres autors (ni Rabelais o Montaigne amb cap dels altres tres)? Potser l’enigma era tan senzill que va desconcertar la majoria de subscriptors, perquè tot i que oferíem com a recompensa alguns dels llibres citats, només hem rebut 32 respostes, de les quals la gran majoria han estat correctes.

Triem el missatge rebut de Miquel Saumell, de Barcelona, que expressa acuradament la resposta a l’enigma:

Jo crec que el que tenen en comú Rabelais i Montaigne (i no els altres autors ni cap d’aquests dos amb qualsevol dels altres) és que van ser contemporanis. És a dir, que van tenir la possibilitat de conèixer-se en vida, ja que Montaigne va néixer 20 anys abans que morís Rabelais. De fet, Montaigne va llegir Rabelais i en parla, fins i tot, als Assaigs, com un autor plaent amb el qual un pot passar una bona estona.

Hem donat per bones totes les respostes que són variants d’aquesta (amb una màniga mooolt ampla) i fins i tot les que, jugant amb les lletres, deien que el que tenien en comú aquests dos autors eran el diftong AI o la vocal A, inexistent en el cognom dels altres. No hi havíem caigut, però com que també és una resposta correcta l’acceptem. Al peu dels missatges enviats havíem fet constar les dates de naixement i mort dels autors citats, perquè no pogués haver-hi cap dubte, i a més vam enviar els mots per ordre cronològic:

François Villon (1431-1463?)
François Rabelais (1483-1553)
Michel de Montaigne (1533-1592)
Joseph Joubert (1754-1824)
Marcel Proust (1871-1922)

Fet el sorteig de rigor entre les respostes correctes rebudes, els guanyadors han estat Marina Berenguer Cabado, d’Argençola (Anoia), Elena Martí i Segarra, de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Josep M. Casas i Bayer, de Barcelona, i Vicent Vidal Lloret, de la Vila Joiosa (Marina Baixa). Properament rebran a casa seva algun dels quatre llibres que tenim de premi: Gargantua i Pantagruel, de Rabelais; el volum I dels Assaigs de Montaigne; Pensaments de Joseph Joubert i Un amor d’en Swann de Marcel Proust, gentilesa de les editorials Laertes, Proa i Viena.

Moltes gràcies a tothom per participar-hi i fins al proper enigma!

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 10 / octubre / 2011