Enigmot IV: desllorigador

Rodamotaires del món,

Com recordareu, no havíem dit quin era el tema que aplegava els mots enviats al llarg de la setmana passada: l’havíeu de descobrir vosaltres, com també trobar quin era el mot intrús, és a dir, aquell que no encaixava amb els altres quatre. Els mots eren aquests:

vailet ··· tel ··· tust ··· soca ··· traça

Les bases completes del concurs les podeu trobar aquí.

Agraïm des d’aquí la participació de tothom, 38 respostes rebudes en total. Podrien ser més, eh?, però en fi, se suposa que prou feina tenim a rebre, llegir i arxivar o esborrar els mots com perquè al damunt se’ns demani que barrinem per esbrinar quin és el tema de la setmana.

Una resposta força popular, però no gaire imaginativa, tot s’ha de dir, era que el que no hi encaixava era soca perquè és l’únic que no té cap T. Totalment cert, però no anava per aquí, la cosa de la soca. Calia avançar una mica més, ni que fos d’esma.

Altres respostes furgaven en les etimologies: tust seria l’únic mot d’origen onomatopeic, com ara el dring de l’esquellot. Teoria subscrita per Carme Prats Alfonso (Barcelona), Maria Vicente (Fraga) i Josep Queralt (Barcelona).

Més respostes que topen de morros: la d’Alma Bracho, de Godella (l’Horta Nord), que interpreta que tots els mots formen part d’una altra cosa o la representen, llevat de vailet. O la de Ferran Vall Portabella, del Putxet (Barcelona), que descarta tust perquè és l’únic mot que no representa el límit entre regions diferents.

Una menció especial per a Cris Antillach, de Tarragona, habitual dels nostres concursos, que en un parell de missatges (el primer d’ells enviat dimarts mateix, quan només s’havien enviat els mots vailet i tel) va arribar a proposar fins a set possibilitats, vacil·lant pels camins inoblidables.

Avancem que el mot que no encaixa amb els altres és tust. Quin gran gest tràgic! Si encara no heu endevinat per què, proveu de llegir en veu alta els altres quatre mots, espaiant-los:

vailet…    tel…    soca…    traça…

No us dringa cap campana, com diuen els anglòfons? I si ho proveu en aquest ordre?

soca…        traça…        vailet…        tel…

Encara no? I si hi afegim algun altre mot entremig, per ajudar?

soca…    d’esma…    roc…    traça…    vailet…    ull…    tel…

Oidà! La vaca és cega! I se’n ve tota sola!

Entre les respostes rebudes, un total de tretze eren correctes. Com diu Maria Guasp, d’Alaquàs (l’Horta), «tust és la paraula que no encaixa en el poema de Joan Maragall ‘La vaca cega’, clar que no encaixa, si no hi és… i encara que la vaca cega, pobra, va brandant i donant tusts amb les banyes a les soques dels arbres, aquesta paraula no se cita al poema».

(I afegeix: «Però m’agrada més el de Pere Quart, ‘La vaca de la mala llet’!». Que en realitat es diu «Vaca suïssa».)

Podeu trobar el poema complet de Maragall en aquest enllaç que ens facilita Jaume Casanovas Coma, de Terrassa (un altre dels que l’encerta): http://ca.wikipedia.org/wiki/La_vaca_cega

El primer a endevinar la resposta correcta (dijous 19 a les 9:19 del matí) va ser Llorenç Marcos Valls, de Barcelona, que rebrà un exemplar del llibre L’aventura del català, d’Albert Branchadell, gentilesa de L’Esfera dels Llibres.

Però els premis no acaben aquí! N’hem concedit un segon per sorteig entre els altres encertants, que ha recaigut en Beatriu Defior i Barcons, de Palma, que, com Maria Guasp, també creu que TUST «es podria considerar una pista pel que fa al significat». Bona intustició!

I, si ho recordeu, les bases preveien un tercer premi que s’havia de lliurar a la resposta més original, independentment de si era correcta o no. Reproduïm tot seguit el veredicte del jurat:

Jo, Màrius Serra i Roig, en plena possessió dels meus dubtes raonables, em conjuro per reunir-me amb mi mateix al barri barceloní d’Horta on habito el vespre del 21 d’octubre de 2006. I, vistes les respostes errònies que els rodamotaires de pro heu enviat a Can Roda per justificar la sèrie vailet-tel-tust-soca-traça, decideixo declarar guanyador del premi a l’Originalitat «qui-no-es-consola-és-perquè-no-vol» el següent missatge casteller:

El tema de la setmana és el món casteller i la paraula que hi sobra és tel, que no hi té res a veure.
   Vailet perquè és un nom de colla castellera (Vailets de Gelida 1985-99 o Vailets de Ripollet) i el sinònim d’una manera habitual de designar els castellers (xiquets, xics, nois, marrecs, al·lots…).
   Tust és un sinònim de cop sobre fusta (com llenya) i a més és un mot d’etimologia onomatopèica. I no es diferència gaire del so d’una llenya quan el tronc cau sobre la pinya.
   Soca o peu és una part del castell que comprèn els primers cordons de la pinya del castell.
   Traça és un sinònim d’habilitat, un requisit per poder construir aquestes figures!

Des de la humilitat monoparental que em confereix ser-ne el jurat únic, voldria felicitar efusivament l’imaginatiu subjecte i aclamar-lo amb un fervent “Justa la tusta!”

Salut i rodamots

Màrius Serra
http://www.mariusserra.cat/

Gràcies, Màrius, i gràcies també a l’autor del missatge casteller, Albert Farré Benet, de Sant Cugat del Vallès, que rebrà un tercer exemplar de L’aventura del català.

Voldríem deixar constància aquí de la resta de concursants que han resolt brillantment l’enigma maragallià que s’amagava rere els mots de la setmana passada: Víctor Josep Fèlix Furió (el Cabanyal, València), Jordi Gonzàlez Porta (Mataró), Eva Casanova (Vilafranca del Penedès), Montse Romans, Carme Munt, Cristina Casas, Victòria Martorell, Joan Ferrarons i Llagostera i Lluís Renau (tots aquests de Barcelona).

Gràcies un cop més a tothom per participar. Us esperem al proper concurs i, mentrestant, cada dia a RodaMots.

Jordi Palou
coordinador de ‘Cada dia un mot’
el Montmell (Baix Penedès), 23 d’octubre del 2006

 

Topant de cap en una i altra soca,
avançant d’esma pel camí de l’aigua,
se’n ve la vaca tota sola. És cega.
D’un cop de roc llançat amb massa traça,
el vailet va buidar-li un ull, i en l’altre
se li ha posat un tel: la vaca és cega.

—Joan Maragall, «La vaca cega» (començament), dins Poesies (1895)