Enigmot II: desllorigador

 

Rodamotaires del món,

D’entrada, moltes gràcies a tot(e)s pel vostre interès en el concurs de la setmana passada, sobretot als qui vau enviar respostes possibles (un total de 84). Sentim no haver donat respostes individualitzades a tots els missatges rebuts, però no hauríem donat l’abast!

Us recordem els mots enviats:

dilluns: SARRÓ – dimarts: XACRA – dimecres: MAINADERA – dijous: FATO – divendres: FOTIMER

La pregunta era: quin mot NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ?

Les bases completes de participació les teníeu aquí, com constava al peu de tots els missatges de la setmana: http://rodamots.cat/escreix/enigmot-maig-2005-bases/

En acabar la setmana havíem rebut 33 respostes, però cap de correcta. És per això que dilluns vam decidir prorrogar un parell de dies el termini per enviar respostes i incloure tres petites pistes en el mot del dia. Bé, potser no tan petites! Una d’elles explicitava amb totes les lletres el tema de la setmana.

Sembla que les pistes eren massa subtils i van passar desapercebudes per a la majoria dels concursants, perquè tot i que van continuar enviant respostes cada cop més inspirades, ningú no queia en el tema dels anagrames.

La primera resposta correcta ens va arribar dimarts a quarts de vuit del matí. Xavier Gil, de Barcelona, ens enviava aquest missatge:

Avui m’he adonat d’una cosa… però és una mica recargolada…

      * De SARRÓ podem treure’n els anagrames ARRÒS, ORSAR, RAORS, ROSAR, i SORRA.
      * De MAINADERA, en surt DEMANARIA i REANIMADA.
      * De FATO, podem fer TOFA.
      * De FOTIMER, traiem FITOREM i FOTRÍEM.

      * Però… de XACRA no he trobat anagrames…

Seria això?
Quantes coses més s’AMAGARAN en un ANAGRAMA?

Doncs no s’hi amaga res més que això! Justa la fusta! I no és pas tan «recargolada», tot i que sí que és un pèl desconstructivista, diguem en la línia de Ferran Adrià però aplicada al lèxic. No hem d’oblidar que justament el llibre anterior d’en Pau Vidal, coescrit amb Elisenda Roca, es titulava justament Joc de paraules.

Alfred Giné, també de Barcelona, va molt ben encaminat però es queda a mig camí: considera que el mot SARRÓ no és com els altres perquè se’n pot treure un parell d’anagrames, ‘sorra’ i ‘arròs’ («que a més a més són palíndroms», afegeix), però en canvi dels altres, no. Ups, si que ens cansem aviat de jugar amb els mots! El tema que proposa, doncs, és justament el contrari del que és (paraules que no admeten anagrama), però la voluntat de jugar amb els mots hi és i cal reconèixer-ho.

La resposta més popular (subscrita per un total de 14 rodamotaires) ha estat que el mot que no encaixa amb els altres és FATO. Per què? Doncs per la senzilla raó que és l’únic que no apareix al llibre En perill d’extinció, de Pau Vidal! Alerta, però, que sí que hi apareix: el fet que cap dels dos exemples que il·lustraven l’ús de FATO no estigués signat pel Pau no vol dir que no hi aparegui. De fet, el fragment d’Emili Teixidor es va extreure tal qual d’En perill d’extinció.

Una altra resposta prou comuna ha estat associar tots els mots menys XACRA a conjunts, col·lectius, quantitats o fins contenidors (tot i que, amb aquest mateix tema, alguns eliminaven la MAINADERA). O bé considerar que MAINADERA no encaixa perquè no es pot dur, arrossegar o traginar, com sí que es pot fer amb els altres.

En el capítol de propostes més ludolingüístiques mereixen una menció especial els successius intents d’Emma Botines, de Valldoreix, que ens va enviar un total de nou possibles respostes (potser t’enviarem un exemplar del llibre, si tan interessada hi estàs!), la majoria basades en la posició de les vocals i les consonants en els diferents mots. Ara bé, diu Pau Vidal, això «més que ludolingüística seria matemàtico-lingüística, o més poèticament mètrica. Per ser considerat ludolingüística cal que hi hagi, com el nom indica, algun joc o manipulació a efectuar/solucionar».

Cris Antillach, de Tarragona, ocupa el segon lloc del rànquing de provatures amb cinc intents, alguns dels quals coincideixen amb les propostes de l’Emma i d’altres subscriptors. Efectivament, MAINADERA és l’únic dels cinc mots que té una síl·laba amb més d’una vocal, i FOTIMER és l’únic que no acaba en vocal i que no té una A a la primera síl·laba, com també observa Carme Garcia, de Vilanova i la Geltrú. Marta Rollan, de Barcelona, tria també FOTIMER, l’únic que no acaba en vocal, no et fot. I l’Emma compta les síl·labes i descarta també aquest mateix mot, perquè és l’únic que té un nombre imparell de síl·labes (en canvi, a ningú no se li acut comptar les lletres de cada mot i observar que FATO és l’únic que té un nombre parell de lletres: ens has fallat, Emma!). En la línia de presència i absència de vocals i consonants diverses, també volem remarcar la resposta de M. Magdalena Obrador, de Mallorca: el mot sobrer seria FATO «perquè és l’únic en el qual les dues darreres lletres no són una vocal i la R» (sarRÓ, xacRA, mainadeRA, fotimER).

Cristina Niell, de Vilassar de Mar, proposa un tema de pes: «paraules vinculades amb el PES: xacra (el pes del anys), sarró (el pes de la pròpia bossa que es porta penjada), fato (el pes de l’equipatge) i fotimer (el pes de l’abundància)». La que no hi encaixa, per tant, és MAINADERA, «l’única que està directament relacionada amb una activitat humana» (tema suggerit per altres subscriptors) i «l’única que té, directament, substrat llatí» (l’etimologia dels diversos mots també ha donat peu a tota mena de conjectures).

Francesc Fontanals, de Molins de Rei, i Carme Garcia Gallego, de Vilanova i la Geltrú, coincideixen a descartar XACRA per una raó paraliterària, i és que construeixen la frase «En el sarró de la mainadera hi ha un fotimer de fato». La mainadera no té xacres, encara. Margarida Salvans i Font va més enllà i es munta la pel·lícula següent: «A qui té un fotimer de nens li cal una mainadera que li doni un bon suport i li ajudi a fer el transport del fato dins el sarró en cas de mobilització. Tot i que ningú no assegura que no li quedi cap xacra per raó de l’aventura». I afegeix: «I com que encara no se sap si aquesta disquisició pot gaudir d’una bona relació, o no, jo deixaria la XACRA aparcada per a alguna altra ocasió».

Aparcada la xacra, doncs, veiem per acabar una proposta prou enginyosa de Carme Prats, de Barcelona, que descarta FATO perquè és l’únic mot del grup que no es pot relacionar amb el verb fotre: «Sarró és la bossa de pell on es guarda el menjar que hom s’ha de fotre. Xacra és la seqüela després d’haver estat molt fotut. Mainadera és la persona que cuida els fills que han fotut uns altres. Fotimer és la paraula que ha derivat de l’expressió ‘fot-n’hi més’».

Ei, quasi ens en descuidem! També hi ha una segona encertant, Imma Ruiz, de Gandia, a qui també li toca un exemplar d’En perill d’extinció.

Au, felicitats per als guanyadors (que properament rebran al seu domicili un exemplar d’En perill d’extinció, de Pau Vidal, gentilesa d’Editorial Empúries) i moltes gràcies de nou a tothom per la participació, la imaginació i la paciència per haver arribat fins aquí. Fins al proper concurs!

Jordi Palou
redactor de RodaMots

PS Un agraïment especial a Pau Vidal pel seu llibre i el seu suport entre bastidors en la preparació i desenvolupament del concurs. Per cert, que ens ha fet arribar aquesta nota: «Ja em perdonareu, però em penso que el veritable guanyador del concurs he estat jo: gràcies a les vostres imaginatives respostes he descobert que la ludolingüística va més enllà del joc de paraules per abraçar la metafísica, la psicoanàlisi i fins i tot la lírica. L’enhorabona, doncs, a tots els verbívors que hi heu participat, especialment als guanyadors, en Xavier i l’Imma, perquè vosaltres sí que no esteu en perill d’extinció. I a RodaMots, que n’és profeta (per cert, ja us heu adonat que RodaMots té l’anagrama assegurat?)».

L’1 de juny del 2005 es va enviar als subscriptors una versió resumida d’aquest text.

El llibre En perill d’extinció. Cent paraules per salvar, de Pau Vidal, s’ofereix als guanyadors per gentilesa d’Editorial Empúries/Grup 62.

 

ESTADÍSTIQUES

Subscriptors de ‘Cada dia un mot’ (31/05/05) … 4.554

Respostes rebudes … 84

Encertants (paraula que no encaixa+tema) … 2

Encerten el tema però no el mot que no hi encaixa … 1

Opció més votada: FATO (perquè «no apareix» al llibre de Pau Vidal) … 14

Mot que no encaixa amb els altres (vots rebuts per cada opció):

   SARRÓ … 2 (2,4%)

   XACRA26 (31%)

   MAINADERA … 21 (25%)

   FATO … 19 (22,6%)

   FOTIMER … 16 (19%)