celler 1. Local on és elaborat el vi. Hi arriba la verema i se’n fa el tractament mecànic per tal d’obtenir-ne el most o la pasta de verema que es posarà a fermentar en els cups o tines de fermentació. Se’n té cura i es fa per manera que el procés s’efectuï en les millors condicions.(cast. cocedero, cocedor; fr. cuvier, cuverie, vendangeoir; ang. fermentation room, fermentation cellar, vat house).
2. Local on el vi és sotmès a tractament, criança i envelliment per tal que en surtin les virtuts i característiques que li donaran qualitat i el singularitzaran. Finalment, s’hi embotella el vi perquè continuï el seu procés de perfeccionament o bé perquè arribi als consumidors. La temperatura i la humitat hi han de ser controlades, i la il·luminació, escassa: “Del celler que hi entra el sol, el vi se’n dol”.
(cast. bodega, bodega de conservación; fr. cave, cellier, chai; ang. cellar, winery).
3. Establiment on es venen vins, caves, licors i tot tipus de begudes.
(cast. bodega, vinatería; fr. commerce de vin, débit de vin; ang. winery, wine shop).
4. Estança a peu pla o sota terra on hom guarda vi (embotellat o en bótes) i altres productes per al consum domèstic.
(cast. bodega, cava; fr. cave, céllier; ang. chai, cellar, winery, vault).
celler cooperatiu Celler propietat d’una cooperativa de productors.
(cast. bodega cooperativa; fr. cellier coopératif; ang. cooperative cellar).
cellerer Qui té cura del celler. En els monestirs medievals, era un càrrec prou important
(cast. cocedor, bodeguero; fr. caviste; ang. cellarman, cellarwoman).
Font: Diccionari del vi i del beure, de Joan Maria Romaní Olivé
Comentaris recents
espasa
És la primera vegada que veig que ESPASA és o po...
esfreixurar
Sinònim de desbutzar....
pelar
Arran del mot d'avui he descobert la revista El Pr...
esfreixurar
El passatge d'Amadeu Cuito molt oportú en aquests...
esfreixurar
Doncs per aquí se sol dir no cal que t'hi esf...