epifania f

Definició

1  Manifestació evident d’una divinitat entre els éssers humans. Especialment, festa cristiana que l’Església celebra el sis de gener en commemoració de la manifestació de la divinitat de Crist als mags.
2  En un sentit més general és una sobtada revelació o comprensió de l’essència o del significat d’alguna cosa.

Etimologia

Del llatí epiphania, i aquest, del grec epipháneia, ‘manifestació, aparició’, en el sentit de ‘lluminositat amb què es manifesta una cosa’; ‘revelació del que està ocult’.

Usos

  • Ser republicà a França no té res a veure amb ser republicà al Principat de Catalunya. A França, no vol dir optar per un règim polític particular, per oposició, per exemple, a la monarquia… És molt més que això, és creure que França té un destí particular a assumir en l’univers dels homes. Ser republicà és creure que França és el punt culminant del progrés, és l’epifania dels temps nous, el missatge universal que va més lluny que el missatge cristià, perquè Crist, gos meu, només era fill de Déu, mentre que França és mare dels Estats-nació.

    , Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos (Barcelona: La Magrana, 2002), pàg. 31
  • El conte no vol receptes ni normatives, és un gènere que sempre escapa d’ell mateix, que es valora pel joc que estableix entre allò que diu i allò que calla, per la tensió entre la força centrifugadora i expansiva de la imaginació i els mecanismes formalitzadors i centrípets que cristal·litzen el relat en el punt final o ja en la primera frase. El conte és un gènere que es valora per la capacitat de xifrar mons possibles i emocions, de fer esclatar enmig de la quotidianitat breus epifanies en prosa i de donar forma als problemes més profunds des de l’aparent lleugeresa.

    pròleg a Combats singulars. Antologia del conte català contemporani (Barcelona: Quaderns Crema, 2007), pàg. 14

Tema de la setmana

Passen els anys i amb el temps les coses canvien. Per exemple, el sentit que tenen alguns mots avui és prou diferent del que tenien antigament o en la llengua d’origen. Aquesta setmana en veurem uns quants. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

allerat -adametzina