entreforc m

Definició

1  Bifurcació, especialment del tronc d’un arbre.

2  Cruïlla de camins.

Havien arribat a un entreforc i no sabien quin camí seguir.

Etimologia

D’entre i forc.

Usos

  • En un moment donat de la nostra vida, només en un, però, se’ns ofereix l’oportunitat de tornar a refer-la, de tornar a l’entreforc i agafar un altre camí.

    Carme Riera, «Retorn a casa», dins Contra l’amor en companyia i altres relats (Barcelona: Destino, 1991)
  • Ens havíem enfilat a tots els arbres de l’hort dels fruiters, prou forts per aguantar-nos a tots tres i prou baixos perquè hi poguéssim pujar sense escala, però després de provar-los vam triar la prunera vella com a cau definitiu. La prunera o el pruner vell tenia l’enforcadura del tronc ample, acollidora i fosca com el fons d’una perola, i les tres branques que hi naixien permetien d’instal·lar-nos-hi amb comoditat, repenjar l’esquena i repartir-nos l’espai amb precisió: tocava una branca per cadascú.
       L’entreforc era el lloc comú on ens trobàvem. Les branques, en canvi, eren terrenys privats, cadascú hi guardava les coses que volia, tractava els branquillons com li semblava, penjava cintes o papers a les fulles, collia les prunes per a ell tot sol i no tenia cap obligació de compartir-les amb els cosins, i fins i tot podia no respondre a les preguntes llançades des de les branques veïnes, com si es trobés en una cambra tancada i el fullam fos una paret que no deixava passar les paraules.

    Emili Teixidor, Pa negre (Barcelona: Columna, 2003)

Tema de la setmana

Mots formats amb el prefix entre-

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “entreforc”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

entrecuixforca