entre dos foscants

Definició

A entrada de fosc; quan comença a fer fosca, a venir la nit.

Van arribar a la casa entre dos foscants; encara s’hi veia una mica.

També: entre dos llustres, entre dues fosques, entre dues llums, entre dues clarors

Usos

 •    —Ara, t’estimaria.
     —Aquí? —riu ella.
     —Al bosc, entre olor de farigoles i donardes. Tu ben ampla i jo ben profund.
     Inesperadament, l’individu uniformat deixa sentir la seva veu:
     —Us entenc.
     —Ah! —se sorprèn ell—. No s’hi pot estimar, al bosc?
     —Sí —replica l’home, i ells dos s’ullen amb una esperança que es frustra acte seguit, perquè prossegueix—: Entre dos foscants, una hora diària.
     —És iniciativa vostra o ho consent l’amo de la propietat?
     —Ho consent. L’amor ajuda a fructificar el bosc.
     —Per què el racioneu a una hora diària, doncs?
     —Podria fructificar massa i convertir-se en una selva impenetrable.

  Manuel de Pedrolo, Totes les bèsties de càrrega (Barcelona: Edicions 62, 1967)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots o locucions NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta, guanya un exemplar del llibre Caçadors de paraules, gentilesa d’Ara Llibres. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem i encara n’hi haurà un tercer per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “entre dos foscants”

 1. Joan — Elna

  a plena nit
  a les petites (a les primeres hores del dia, cap a la matinada)
  a altes hores, a alta hora (molt tard a la nit o a la matinada)

  a la punta de l’alba, a punta d’alba (Raymond de Lacvivier, Textes catalans, Revue Catalane, 1912 i Mémoires de Pierre (sic) Pasqual, 1595-1644, Imprimerie Joseph Payret, 1905), a trenc d’alba, a punta de dia, a la punta del dia, a primera hora del dia, a la matinada (començar a fer-se de dia)
  a les entrelluscades R, entrelluscada R n., entrelluscat R n., ser entrellusc(a), entrelluscar R, a l’entrefosc(a), fosquejar, enfosquir, (primer) (en)foscant, al primer foscant, a l’hora foscant, a entrada de fosc-nit, entre dos foscants-llums-llustres, a dues llums, entre les dues fosques, entre (les) dos clarors, en dos clarors, a bocafoscant, poca nit, (a) poqueta/boqueta (de) nit, (a) boca (de) (la) nit, a boca de fosc(a), primera nit n., llustre-llostre n., entre dos llustres, fer(-se) llustre, llustrejar, ser llustre/llostre, fer-se tard(et), cap al tard, captard, rantard, ranvespre, tardada n., a l’ horabaixa (de tot) n. (ser al crepuscle, fer-se de nit, caure la nit, en caure el sol)

  “sol post” (Mémoires de Pierre (sic) Pasqual, 1595-1644, Imprimerie Joseph Payret, 1905) : a l’horabaixa (a la posta del sol)

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de quatre grapesfer-ne cinc cèntims