Definició
Fer excel·lir; posar alt el mèrit d’algú o d’alguna cosa.
La consellera va enaltir el coratge dels bombers.
Va compondre un poema en què enaltia fervorosament el Pirineu.
Etimologia
D’alt (del llatí altus, mateix significat), amb el prefix en-.
Usos
Per tornar a sentir el que hem viscut o per recordar el que ha passat l’únic que ens quedarà serà reviure aquells moments. I reviure, sigui una cursa o el que sigui, vol dir canviar-li el codi, traduir-la i interpretar-la, eliminant el que no volem reviure i remarcant el que volem enaltir, per editar dintre la nostra memòria la història que explicarem més endavant.
Kilian Jornet, Córrer o morir (Badalona: Ara Llibres, 2011)El dret natural i el sentit comú ens indiquen, si no tenim el cervell infectat per prejudicis en contra, que el dret a usar la pròpia llengua ha d’esser un dels més bàsics. Que qualcú vulgui, sense coaccions, substituir-la per una altra, consider que és també un dret igualment respectable, com el de canviar de nacionalitat, però quan hom té el sentiment de pertànyer a un poble posseïdor d’una determinada llengua i cultura, a més del dret té moralment l’obligació d’esforçar-se per enaltir-ne els valors cívics i culturals, i sobretot la d’evitar que la pròpia llengua i cultura siguin insultades i perjudicades per accions ofensives empreses per persones de la pròpia comunitat o forasteres, per odi, ignorància o motius polítics.
Antoni Llull Martí, Prenint el demble a les paraules. Defensa de la llengua, etimologia, història, curiositats (Palma: Documenta Balear, 2009)
Tema de la setmana
Mots amb el prefix en-
No solem enaltir.Ara bé ,fiquem en un altaret.