Definició
Sense altre vestit que la camisa.
Vegeu també en cos de camisa
Etimologia de camisa
Del llatí tardà camisia, mateix significat, d’origen desconegut; sembla que al llatí li va arribar des de la Gàl·lia, del germànic o el cèltic.
Usos
Els soldats van restar tots plantats, tornats de fusta, mentre el rei, en camisa, vinga saltar i ballar enmig de la plaça, i tot eren bots i giravolts sense poder-se deturar i la camisa li voleiava, i podeu comptar tota la gent com reia per les butxaques. De la manera que va poder, el rei va dir que el perdonés, però que el fes parar de ballar.
Joan Amades, Folklore de Catalunya (Barcelona: Selecta, 1982)Quan la maquinària fou posada en moviment es produí un tal desori que encara hi ha gent que se’n recorda com si fos ahir. Saló, en calçotets llargs, i la senyora Emília, en camisa, sortiren al balcó vociferant, desesperats. Gairebé tot el barri es despertà. Aparegué el sereno Cama amb el xuixo i el fanal, més mort que viu. El sereno, mut, examinà la situació, de reüll, des de la cantonada del carrer de l’Estrella, però a l’últim no tingué més remei que fer acte de presència.
Josep Pla, El meu poble, dins El meu país (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 652
Tema de la setmana
Potser ens han deixat amb la camisa a l’esquena o algú ens la vol aixecar, però de camises rai, que aquests dies en trobarem unes quantes més.