dur la balla

Definició

1  Cridar l’atenció, dur-ho tot en renou.

Sempre és ell qui duu la balla; tot ho posa en moviment, tot ho remou i és qui més crida.

Aquest nen sempre ha de dur la balla; i només perquè li facin cas.

2  Dur la direcció d’un afer.

A en Pau li agrada dur la balla en tot.

Una balla és una ballada o ball públic; s’usa sovint en plural: A l’hora de les balles tot el jovent corria cap a la plaça. Per la festa major hi haurà grans balles.

Usos

  • Quan era infant, Boix i Selva va anar al Col·legi de les Monges de Loreto, situat al carrer de la Portaferrissa, fins al curs 1922-1923. Va fer el preparatori amb els jesuïtes del carrer de Casp i, seguidament, l’ingrés i el primer de batxillerat junts, per voluntat del seu pare, ja que volia que avancés un curs. Aquest mateix període coincideix amb el fort malestar econòmic i la confusió política dels anys anteriors al cop d’estat de Primo de Rivera, el 13 de setembre del 1923, fet molt important que va marcar els esdeveniments socials i intel·lectuals de Catalunya. Es reprengué la repressió de la llengua i la cultura catalanes, la qual cosa originà un estat de conscienciació i de defensa en diversos sectors de la societat, a part de la intel·lectualitat, que, evidentment, era qui duia la balla.

    Rosa Flotats, introducció a El paradís perdut, de John Milton (Martorell: Adesiara, 2014), pàg. 15

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb el ball i ballar

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ballador -aanar en dansa