dropo -a adj i m i f

Definició

Que defuig el treball.

Ets massa dropo: et passaries el dia dormint!

Fer el dropo: estar sense fer res.

Etimologia

Del llatí hydropicus, i aquest, del grec hydropikós, ‘hidròpic’, derivat de hýdrops, ‘hidropesia’, compost de hýdor, ‘aigua’, i óps, ‘aspecte’; a causa de la feixuguesa de moviments dels malalts hidròpics.

Usos

  • Som un país que fa plorar. Vós ho sabeu massa bé, senyora. Som una gent fanàtica, plena d’enveges i de la més gran capacitat per a intrigar; som ignorants i poca-soltes, buits i depravats, dropos

    Irene Polo, «Apunts. A Margarita Xirgu» (L’Instant, 10 de setembre del 1935)
  • Adormir-se durant el dia no és sinònim de dropo i no dormir bé durant la nit no s’hauria de convertir en un hàbit. Tot té, a la llarga, conseqüències negatives comprovades. A Tarragona, el Centre de Son atén des de fa anys les persones que tenen alteracions del son.

    M. Cartañà, «Especialistes a ensenyar a dormir» (El Punt [edició Camp de Tarragona], 9 de juliol del 2004)

Tema de la setmana

Aquest estiu Grècia ha estat notícia: la seva selecció va guanyar la copa europea de futbol contra tot pronòstic i a l’agost Atenes va acollir amb èxit una nova edició dels Jocs Olímpics. Més enllà de l’actualitat esportiva, però, devem als grecs antics moltes altres coses, com ara una bona pila de paraules i expressions que sovint han passat a les llengües romàniques a través del llatí. Aquesta setmana en veurem unes quantes. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xafogorpanacea