drac m

Definició

Animal fabulós o infernal al qual s’atribueix la figura d’un serpent corpulent proveït de potes i d’ales, contra el qual lluiten els déus i els herois.

La llegenda diu que sant Jordi va matar el drac.

Etimologia

Del llatí draco, -onis, i aquest, del grec drákon, -ontos, ‘monstre fabulós’; forma mig culta sorgida del nominatiu, mentre que de l’acusatiu s’originà dragó per via popular.

Usos

  • El cas és que eixia un drac de set caps —ni un de més ni un de menys— que es menjava les persones. Calculeu com devia ser de gros i de ferotge! Per tal que el drac no entràs en el poble ni menys en el seu enlairat castell —on vivien el duc i tots els seus familiars—, sortejaven una persona cada quinzena i la deixaven lligada de mans i peus als afores, en un punt que deien la Penyeta de les Hortes, a fi que se la menjàs el monstre i amb això se li llevàs l’enyor de ficar-se a la població i fer-hi una malesa més grossa encara.

    Enric Valor, «La mare dels peixos», dins Rondalles valencianes 1 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)
  • Escric: «La calor». Quina calor? A qui cony li importa la calor? Tothom se’n recorda, que avui ha fet calor. Seleccion, esborr, escric: «No hi ha res més dissuasori que un llibre, però per tal d’aconseguir l’autògraf d’un dels ídols de la televisió, centenars de persones s’esforçaren ahir a comprar-ne un i fer cua». Seleccion, esborr, escric: «La puta merda dels collons del Sant Jordi va omplir els carrers de gent, i la Rambla estava més impossible que de costum. Guanyaren els de sempre, els turistes fliparen molt, i després arribà el drac, fins als collons de ser l’etern secundari, i ho arrasà tot d’una rebufada de foc, Liceu restaurat inclòs. Per cert, li pudia l’alè». Seleccion, esborr. Sospir. No escric res.

    Llucia Ramis, Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Després del mot que vam enviar divendres, el d’avui estava cantat: quina bèstia treu foc pels queixals? Avui comença l’any nou lunar, que enguany és el del drac. A l’Àsia oriental, però, el drac és considerat una criatura benèfica i símbol de salut i bona sort, de manera que no sol escopir foc ni fer maleses. L’any del drac és un any propici, doncs (preneu-ne nota els escèptics). Dels dotze animalons que conformen el zodíac o calendari xinès, el drac és l’únic imaginari. Aquests dies veurem altres éssers fantàstics. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

treure foc pels queixalsjana