donyet m

Definició

Esperit fantàstic, més aviat entremaliat i faceciós que malèfic, imaginat per la superstició popular, que habita certes cases o certs llocs, turmentant la gent durant el son, causant alteracions i desordres, etc.; follet.

Usos

  • Solament la presidenta de l’AVL [Acadèmia Valenciana de la Llengua] va poder pronunciar paraula: «Segons el que ens han dit, no podem tractar el tema». En escoltar-la, el donyet interior va dir: «Gràcies, presidenta, per no deixar-nos tractar el tema! No solament haguéreu fet un delicte, sinó que haguéreu infectat el nostre benvolgut País Valencià!» En arribar a casa, em preguntaren com havia anat. I els vaig contar els meus motius d’agraïment. Es quedaren bocabadats i em donaren per abduït! Jo estava derrotat, esvaït i alienat d’impotència. I una veu interior continuava aclaparant-me: «Si són els millors, cal fer el que diguen o dimitir». Davant l’abatiment, els meus m’envigoriren en repetir-me: «Desperta ferro!». I el donyet va callar.

    Honorat Ros i Pardo, «Desperta ferro!» (Levante, 27 de desembre del 2004)

Tema de la setmana

Éssers mítics i fantàstics

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

quimeral’home del sac