Déu me’n guard!

Definició

Expressió usada per a manifestar el desig que una cosa no s’esdevingui o la intenció que hom té de no fer-la.

Déu me’n guard d’agafar el virus dels trons!

També: Déu nos en guard, Déu te’n guard, etc.

Déu nos en guard d’un terratrèmol com els del Japó! Les nostres cases no el resistirien pas!

Invocacions a Déu perquè allunyi de nosaltres alguna contrarietat: Déu me’n guard!; Déu nos en guard!; Déu me’n reguard!; Déu me’n reguard i l’Àngel de la Guarda!; Déu me’n lliure!; Déu me n’alliber!; Déu no ho permeti!; Déu no ho vulgui!; Déu m’ho aparti ben lluny! (DCVB)

Déu ens guard d’un ja està fet

Etimologia de guardar

Del germànic wardon, ‘cercar amb els ulls’, derivat de warda, ‘acte de cercar amb els ulls; guàrdia, guarda; talaia’, i aquest, de waron, ‘atendre’.

Usos

  • Convé aclarir que jo sóc una persona bastant rutinària en tots els aspectes de la vida, i també, és clar, quan escric, siguin textos propis o d’altres autors. Així, cada dia, mentre esmorzo al meu despatx, acostumo a apuntar els esdeveniments que m’hagin passat el dia abans, si és que m’ha passat alguna cosa, de vegades evoco escenes i persones d’anys enrere, o bé intento explicar les sensacions i reflexions que m’han inspirat aquests esdeveniments recents o els records més remots. Això sí, tinc per norma rigidíssima no narrar mai de la vida els meus somnis, ¡déu me’n guard!

    Lluís Maria Todó, L’últim mono (Barcelona: Club Editor, 2015), pàg. 18
  • En fi, un cop entès el tema de l’avaluació del curs, sapigueu que els vostres exàmens de consciència, una vegada aprovats, faran de vosaltres unes persones molt millors que abans de passar per aquí. Això ho dic fonamentalment per dues raons:
       1) Si dic que us faran unes persones pitjors m’estic tirant pedres sobre el meu propi sostre de vidre, i déu me’n guard de voler trencar-lo.
       2) Si us dic que us faran millors és perquè prendreu consciència de les petites coses. Us recordo que abans, i no tan abans, no separàvem el plàstic de l’orgànic ni el paper de la deixalla que no saps on va. I així és com comencen els grans canvis.

    Natza Farré, Curs de feminisme per microones (Barcelona: Ara Llibres, 2016)

Tema de la setmana

Expressions amb ‘déu’

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

5 comentaris a “Déu me’n guard!”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

com hi ha Déu!perquè Déu és bo