d’esquitllèbit loc adv

Definició

De gairell.

M’ha passat rabent pel costat i l’he vist d’esquitllèbit, ni tan sols estic segura que fos ell.

Etimologia

D’origen singular i incert, potser format popularment a partir d’alguna expressió llatina mal entesa encreuada amb esquitllar.

Usos

 • Surto del local vermell i negre i els qui passen pel carrer comencen a creure que el clon de la Dolly corre pel Raval. Torno cap a casa amb el cap baix i sense mirar ni d’esquitllèbit el meu reflex en els aparadors.
     Pujo les escales com qui ha perdut un gran amor. Directe a la dutxa. Fora pèls. Fora escuma. Fora tofa. Mai no em sento tan incompresa com quan torno de la perruqueria.

  Tina Vallès, L’aeroplà del Raval (Barcelona: Labreu, 2006)
 • No era fàcil escriure aquesta biografia [El somni d’una pàtria de paraules, de Josep Piera, sobre Teodor Llorente]. És cert que durant els darrers anys n’hi ha hagut revisions valuoses, com ara l’excel·lent treball dut a terme per Rafa Roca. Tanmateix, mancava una obra on s’abandonara l’exigència de l’especialització, i es parlara des de la dimensió literària. Ningú fins al moment no ho havia fet: els escriptors conservadors valencians, profundament castellanitzats, han perdut tot vincle amb el poeta; els escriptors esquerrans, en canvi, sempre han mirat Llorente d’esquitllèbit, i no li han perdonat ni el seu conservadorisme ni el seu catolicisme.

  Martí Domínguez, «La glòria de les paraules» (Quadern d’El País, València, 26 d’abril del 2012)

Tema de la setmana

Aquesta setmana la veu la teniu els subscriptors i seguidors de RodaMots: hi veurem alguns dels suggeriments que ens feu. El mot d’avui és una proposta de Pep Prats, de Reus.

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “d’esquitllèbit”

 1. Josep Bataller i Vila — Fornells de la Selva

  Ha sigut una paraula nova la que he après avui. No l’havia sentida mai. A Girona i comarques veïnes fem servir el mot “d’esquitllentes”. Suposo que vol dir el mateix.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de renommalxinat -ada