desmenjat -ada adj

Definició

1  Que no té gana, que no troba gust a menjar; desganat.

Quan estem nerviosos sovint ens sentim desmenjats.

2  Displicent, desdenyós, que mostra desinterès per coses a què el conviden o que haurien de ser agradables.

Va passar una adolescència desmenjada, sense cap interès per res ni comunicar-se pràcticament amb ningú.

fer el desmenjat  Fingir desinterès per allò que en realitat és desitjat.

Etimologia

De desmenjar-se, ‘perdre la gana, el gust de menjar’, de menjar, del llatí vulgar mandĭcare, llatí clàssic manducare, mateix significat, verb popular derivat de mandūcus, ‘fartaner, golafre; ogre’, derivat, al seu torn, de mandĕre, ‘mastegar’.

Usos

 • Som a la biblioteca del Lincoln Center per veure un concert de dissabte a la tarda. Hem arribat tard i tots els seients estan ocupats. Ens quedem dretes a l’auditori fosc, repenjades a la paret. Començo a estar preocupada. Sé que la mare no es pot estar dreta dues hores i mitja.
     —Anem —li xiuxiuejo.
     —Xit! —fa ella, movent la mà en un gest desmenjat.
     Jo miro al voltant. Al seient del corredor que tinc a la vora hi ha un nen petit que no para de bellugar-se. Al seu costat hi ha la mare, una dona jove. Al costat de la mare hi ha un altre nen petit i al costat del nen hi seu el marit i pare La dona aixeca el nen petit del seient del corredor, se’l posa a la falda i indica a la mare que s’hi assegui. La mare s’inclina cap endavant, ofereix a la dona un somriure resplendent i li diu amb falsa modèstia:
     —Quan vostè tingui vuitanta anys i vulgui un seient en un concert, jo tornaré i n’hi donaré un.

  Vivian Gornick, Vincles ferotges (Barcelona: L’Altra, 2017), traducció de Josefina Caball, pàg. 187
 • Calia distanciar-se de tot, adoptar un aire estranger, com si allò que passara al teu voltant no fóra de la teua incumbència. Mirar les coses sense apassionar-se, d’una manera desmenjada, fins i tot burleta. Convertir-se en un cínic, deia el mestre, és l’única manera de sobreviure, afegia tot seguit. Que res no t’afecte, que res no et commoga, que res no et faça reaccionar, que res no et faça pensar!: refugiar-te en el teu amagatall i mirar passar la vida com si no anara amb tu, com si fóra una pel·lícula en la qual no pots participar, ni alterar el curs de les coses.

  Martí Domínguez, La sega (Barcelona: Proa, 2015)

Tema de la setmana

Si la setmana passada menjàvem, aquesta des-mengem: veurem uns quants mots formats amb el prefix des-, que en general indica inversió del sentit del mot al qual s’adjunta.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

barriscadadesgovernar