desfer-se com un bolado

Definició

Desfer-se, dissoldre’s ràpidament; en sentit figurat, esvanir-se en poc temps (una convicció, una emoció, una idea, etc.).

L’esperit de concòrdia que regnava abans de les eleccions es va desfer com un bolado en acabar el recompte de vots.

També: fondre’s com un bolado

Ja ho veuràs prou: l’amor etern que en Valentí diu que et professa s’acabarà fonent com un bolado.

Usos

 • Tot plegat oferia una imatge calidoscòpica, que impedia el manteniment de governs estables que realitzessin unes polítiques continuades. Les aliances es pactaven de manera treballosa i es desfeien com un bolado; els governs eren més atents a les intrigues de passadís o de palau que a l’acció política.

  Isidre Molas, «Francesc Cambó i els partits polítics», dins El món de Cambó. Permanència i canvi en el seu 125è aniversari (Barcelona: Institut Cambó, 2001), pàg. 306
 • Malament perquè tu exposaves un cas especial: el d’un noi que havia de prosseguir el batxillerat començat a França. Tu esperaves que el funcionari català es faria càrrec del teu problema, que en explicar-li els primers detalls es fondria com un bolado, disposat a servir-te per solidari catalanisme; que en saber ell que es trobava enfront d’una catalana que ha decidit tornar a la terra enyorada, es desviuria per ajudar-te. Doncs, no. Què et pensaves, ximpleta?

  Teresa Pàmies, Va ploure tot el dia (1974)

Tema de la setmana

Comparacions

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “desfer-se com un bolado”

 1. Àlex Raga — Menorca

  La dita és així, però “bolado” és un castellanisme que arrelà a Catalunya (esp. Barcelona). A València i les Illes diem “sucre-esponjat” o (esponges) “dolces”. Molt típiques a Ciutadella, Menorca, a les festes de Sant Joan: es desfeien en aigua i es prenien com a refresc els cavallers.
  (via Twitter)

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dormir com un beneitsuflé