descurat -ada adj

Definició

Fet sense posar-hi la cura deguda, que no guarda la cura deguda.

Va presentar un informe molt descurat i li van demanar que el refés.

Etimologia

De descurar, de curar, ‘tenir cura d’alguna cosa’, del llatí curare, mateix significat.

Usos

 • El català «públic», oficial o publicitari, que sentim o llegim en les intervencions públiques, al parlament, als mitjans, pertot i ben arreu, és indigne. El català de l’administració sembla traduït del castellà pel Google. I el dels mitjans de comunicació, públics i privats, és interferit a fons i agosaradament descurat. Som en un punt en què no hi ha ni interiorització de la llengua, ni coneixement de què és la llengua i què representa.

  Jem Cabanes entrevistat per Assumpció Maresma, «Que tinguem tanta por d’ésser qui som és ben bé la marca de l’esclau» (VilaWeb, 23 de gener del 2021)
 • W.H. Auden, a «Llegir», un dels assaigs que ell mateix confessa haver escrit per tal d’obtenir una remuneració més digna que amb els seus poemes —els quals, segons que confessa, els va escriure íntegrament per amor—, es formula aquesta qüestió [Quina hauria de ser la funció del crític?] i la respon. La seva resposta és que el crític és algú que potencialment pot oferir-li serveis com ara la presentació d’obres o autors que desconeixia, que el pot convèncer que una lectura descurada el va portar a subestimar una obra o un autor. Un crític ha de ser algú que estigui en disposició d’indicar relacions entre obres de diferents èpoques i cultures i, sobretot, algú que faci una lectura que permeti aprofundir en la comprensió de l’obra.

  Laura Borràs, «Quina hauria de ser la funció del crític?», dins El poder transformador de la lectura (Barcelona: Ara Llibres, 2020)

Tema de la setmana

Mots formats amb el prefix des-

Enllaços

Un comentari a “descurat -ada”

 1. Josep Roma

  Sembla que aquesta setmana estigueu descrivint els candidats de les properes eleccions: desmenjats, desgovernats, descurats… i sobretot molt desavinguts! Ho dic també per la presència d’una candidata en els exemples d’avui.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desavingut -udadescansada