desavagat -ada adj

Definició

Ociós, sense res a fer.

Sempre anava amb els desavagats del poble.

També: desvagat -ada (aquesta és la forma que recull el DIEC. Desavagat es fa servir sobretot a l’Empordà i el Rosselló).

Etimologia

De des(a)vagar-se, de vagar, del llatí vagare, ‘vagar, errar a la ventura’, o bé de vacare, ‘estar buit, desocupat, ociós’. Altres mots de la mateixa família són vagarívol i vagarejar.

Usos

 • 8 de març. — Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la universitat. D’ençà d’aquest fet, el meu germà i jo vivim a casa, a Palafrugell, amb la família. Som dos estudiants desavagats. El meu germà, que és gran afeccionat a jugar al futbol —malgrat haver-s’hi ja trencat un braç i una cama—, el veig purament a les hores de repàs. Ell fa la seva vida. Jo vaig tirant. No enyoro pas Barcelona i menys la universitat. La vida de poble, amb els amics que hi tinc, m’agrada.

  Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 2012 [1966]), pàg. 23
 • El doctor Joaquim Borralleras sol ésser el tercer d’arribar. És l’ànima de la tertúlia, la seva espina dorsal, el que n’assegura la continuïtat. És metge, solter, petit rendista i desavagat. Però és un desavagat curiosíssim: és un desavagat que no es pot girar de feina, que viu absolutament submergit en el treball.

  Josep Pla, El quadern gris, pàg. 466

Tema de la setmana

QG_som-dos-estudiants-desavagats

Adjectius del Quadern gris. Avui comença el bloQG 100, o blog del Quadern gris al cap de 100 anys, justament amb el paràgraf que hem reproduït. Les edicions anteriors havien corregit aquesta paraula en desvagat (que és la variant més comuna i també la que apareix al DIEC; desavagat s’usa a l’Empordà i al Rosselló). Però l’edició que ara fem servir per al bloQG 100 és la revisada per Narcís Garolera, que la depura d’errors i males lectures. Si voleu subscriure-us-hi per anar rebent les entrades per correu, podeu fer-ho des d’aquí. També podeu seguir el #bloQG 100 al Twitter, al Facebook i, naturalment, al bloQG mateix.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “desavagat -ada”

 1. M. Àngels — Vilanova i la Geltrú

  El mot d’avui és una indirecta contra la vaga feminista? DESA-VAGA-t? Desa la vaga? Desfés la vaga? Desvaga’t? O ara i ADÉS, vaga? Bon 8 de març a tothom, dia de la dona (i dia de Pla, també; en un 8 de març hi caben moltes coses).

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

irruentesblaimat -ada