de pa i porta

Definició

Àpat o menjada en la qual cadascú es porta el seu menjar.

Els soparts de pa i porta són molt corrents a València en els casals fallers.

Origen de l’expressió

«L’origen de l’expressió es troba, molt probablement, en un joc humorístic de paraules que sona igual que el nom de la població valenciana de Paiporta i que inclou el mot pa, en referència al menjar que du el qui assisteix a un d’aquests àpats —que generalment és un entrepà— i el mot porta, que fa referència al fet que el dit menjar se’l ‘porta’ ell. Expressions equivalents són de cabasset, de sarnaxet, de faixa i de pataqueta» (Eugeni S. Reig).

Usos

 • Bé, bé, va dir el metge aprimador, incòmode, més val que deixem estar el tema, i va afegir que ell era el president d’una falla del barri de Russafa i que l’endemà, divendres, feien el primer sopar després de sant Josep al casal faller, i que podien considerar-se convidats, no acceptava cap excusa de part del seu company Donat, una vegada que es veien després de tants anys, quants anys, trenta; en fi, Salvador no havia estat mai en un sopar de pa-i-porta en un casal faller?, doncs més motiu encara, això no s’ho podia perdre, i el seu amic africà tampoc; vosté coneix les falles?, preguntà; una miqueta, contestà Teodor, ja fa deu anys que sóc l’autor oficial del llibret de la falla del meu carrer al Cabanyal; ah, vaja; el meu amic és poeta, digué llavors Salvador; no m’ho hauria pensat mai, va dir el metge faller, un poeta que fa cara de ben alimentat.

  Joan F. Mira, Purgatori (Barcelona: Proa, 2003), pàg. 246

Tema de la setmana

Joan F. Mira

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “de pa i porta”

 1. Lou Hevly — Manresa Web

  En anglès, “potluck”.
  We missed Anne and Jack’s skating party last week and Tony and Marsha’s potluck supper the week before that.
  Title EVERYTHING AND THE MOON
  Author Hubschman, Janis
  Source Michigan Quarterly Review

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

botornescatinyar