Definició
Conjunt de vehicles que transporten municions, queviures, armament, ferits, presoners, etc., convenientment escortats; p. ext., conjunt de vehicles de transport que tenen una mateixa destinació i fan la ruta plegats.
Etimologia
Del francès convoi, mateix significat, derivat de convoyer, del llatí vulgar conviare, ‘fer ruta conjuntament’.
Usos
—Podries disparar damunt Caldearenas? Hi ha arribat un tren.
Avel·lí Artís-Gener, 556 Brigada mixta (Barcelona: Proa, 1999 [1943]), pàg. 130
—Sí, és clar! Puc disparar? —va preguntar-me amb una barreja de crit i xiscle.
Vaig sentir que penjava l’aparell i en uns moments el canó —el tenia al mig d’un camp, darrera el castell, i semblava que hi pasturés— disparava furiós.
Va ser sensacional! M’ho deien de l’observatori i em semblava una fantasia que respongués a una confabulació de tots. Amb el primer dispar va fer volar la locomotora; amb el segon, l’estació; amb el tercer, va calar foc a l’Ajuntament…
Va engegar vuit projectils, i cada un va fer un estropici enorme.
Després en Quiñones va renyar-me molt fort i deia que no es podia avenir que jo, tan gran, volgués jugar a canons. L’endemà vam passar tot el dia encauats, amb un xivato damunt que cercava l’emplaçament de la peça. Jo, a més, encauat en el meu avergonyiment.
I al cap d’uns dies, en Caseres em deia, desolat, mostrant-me un diari:
—Has llegit el comunicat? Diu que després d’una intensa preparació artillera hem destrossat l’estació de Caldearenas i els combois que hi havia. Intensa! Intensa! —repetia—. Si només vaig fer vuit dispars!
Tema de la setmana
Mots i passatges entorn de la guerra de 1936-1939