caure de l’escambell

Definició

En sentit figurat, perdre la importància, la influència, els privilegis.

En Martí era un bon candidat, però com que no li cau bé al president, ha caigut de l’escambell.

També: caure del candeler, caure de la banca, caure de la trona

Etimologia d’escambell

Del llatí scabellum, ‘tamboret’, diminutiu de scamnum, ‘banc, escon’; la -m- del català prové d’aquest mot i d’una altra variant del diminutiu scamellum.

Usos

  • Glorificat i denigrat a parts iguals, JFK ha caigut de l’escambell del mite on d’entrada l’havíem col·locat. Però ara sabem coses que abans només intuíem i que el pas del temps ha aclarit. En el quarantè aniversari del magnicidi, dos dels seus col·laboradors més íntims han parlat de l’actitud del president durant la crisi internacional dels míssils de Cuba, l’any 1962. Tots dos han afirmat que aquell dia Kennedy va actuar en contra de l’opinió expressa de la cúpula militar i que l’atac aeri que propugnava el Pentàgon hauria desencadenat fatalment la guerra nuclear.

    Narcís-Jordi Aragó, «Lliçó d’història» (El Punt, 8 de desembre del 2003)
  • Com la caritat és una virtut tan alta, Déu nostre Senyor espera a premiar en l’altra vida als qui l’exerciten i aquí en la terra se complau en enviar-los sofriments, injúries i oprobis. Jo, per altra part, ne seria mereixedor, puix pecador i miserable só, i no estaria gaire o tal vegada mai a l’altura que la divina caritat demana. De tota manera me’n començaren a venir, al principi, de petites; després de més grosses. No valent-s’ho de contar-les totes, una me’n vingué, fa tres anys, que em féu conèixer que anava a caure, si ja no havia caigut, de l’escambell.

    Jacint Verdaguer, En defensa pròpia (1895)

Tema de la setmana

Coses que cauen, llocs des d’on podem caure… 

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caure l'ànima als peusestar si cau no cau