Catarroja descoberta!

Definició

Expressió valenciana que originàriament es refereix al fet que, sense voler, s’ha revelat o fet pública alguna cosa que es volia mantenir en secret.

No t’esforces més en dissimular, el teu fill menut —i recorda que els xiquets sempre diuen les veritats— ens ho ha xarrat tot. Catarroja descoberta! Ara ja sabem qui va enviar l’anònim.

Més comunament també es fa servir davant d’una cosa que algú creu descobrir i que ja era ben coneguda de tothom (amb un sentit semblant al de descobrir la sopa d’all o la Mediterrània, doncs).

Ara s’ha adonat que al seu partit hi ha personatges corruptes. Catarroja descoberta!

Etimologia

Catarroja és un municipi de la comarca de l’Horta Sud. Segons Joan Coromines a l’Onomasticon Cataloniae (vol. III, pàg. 332-333), és un topònim d’origen àrab; cata seria «peça de terra, tros conreat; parcel·la d’una heretat» (com en Catadau, Catamarruc); «l’explicació més convincent de totes, per a Catarroja, serà partir d’un nom elogiós i ponderatiu, com aquests: qatca ar-rušd ‘el terreny de la vida recta, de la dretura, de la generositat’».

Usos

  • Quan torne a casa em trobe amb l’incendi de la serralada de Portaceli (és increïble com prosperen al nostre país topònims ahistòrics i grotescos com això de «la Calderona»). Diuen que ha estat provocat: Catarroja descoberta! El foc sempre és provocat: per la natura o per l’home. Però els incendis de les nostres muntanyes els provoquen, en un 99%, l’abandonament del bosc, responsabilitat de les «nostres» administracions, i el desfici agressiu dels humans.

    Toni Mestre, «Ocis, desficis i jocs» (Levante, 28 d’agost del 2004)
  • Un repàs a les novetats recents en les ciències socials hauria d’incloure en un lloc destacat coses com ara: la tendència històrica del capitalisme a augmentar la desigualtat —Piketty i Saez—; la severa deformació oligàrquica que pateixen les democràcies realment existents —Gilens i Page—; la força de les relacions de poder en la conformació de les relacions econòmiques —Nitzan i Bichler—… Catarroja descoberta! —se’n podria dir, amb molta raó. Sí, però el cas és que tot això, amanit amb muntanyes de dades i amb tècniques d’anàlisi transparents, s’està repetint ara des de les universitats classificades en el «top» del rànquing. I feia molt temps, però molt, que només podia sentir-se en els marges.

    Ernest Garcia, «Misèria de la globalització» (Caràcters, núm. 67, primavera 2014)

Tema de la setmana

Expressions amb topònims

Temes i etiquetes

Un comentari a “Catarroja descoberta!”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

córrer la Seca i la Mecabaixar d’Arbeca