carrincló -ona adj i m i f

Definició

Passat de moda, ridícul, sense originalitat, provincià.

És una cançó carrinclona i farcida de tòpics, però potser per això té tant d’èxit.

Etimologia

Possible alteració de carrancló per carrancó, derivat de carranco, ‘ranc’, amb influx de l’occità carrinclar, ‘grinyolar’, per l’efecte desagradable d’una cosa de mal gust.

Usos

  • Quan vaig arribar a Barcelona, a la mare li feia molta gràcia la meva destresa a l’hora de menjar amb les mans. Potser aquesta habilitat havia quedat latent en algun racó i ara ha tret el caparró. Havent sopat, ajudem les nenes a fer els deures amb la remor de fons de la pel·lícula índia que fan a la tele, un drama lacrimogen d’aquells que duren més de tres hores, amb les dosis preceptives de romanticisme carrincló, música estrident i escenes de violència.

    Asha Miró, La filla del Ganges (Barcelona: La Magrana, 2003)
  • L’afany de la Marta Rubió per alleugerir l’ambient feia encongir el cor dels Reig, que assistien impotents a aquella escena patètica, mentre el marit de l’amfitriona s’aïllava de l’entorn i ignorava els intents desafortunats de la seva dona, ara un acudit, ara una xafarderia, ara una anècdota carrinclona.

    Sílvia Soler, L’estiu que comença (Barcelona: Planeta, 2013)

Tema de la setmana

Passen els dies i les setmanes i aquesta és la que fa 51 d’aquest any que és a punt d’acabar. Temps per a una setmana de mots miscel·lanis i, a partir de divendres, temps de descans fins al 8 de gener.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de gran voladani de bon tros