Definició
1 Que constitueix una càrrega.
2 Que carrega, molesta, amoïna.
Té una feina molt carregosa. És molt carregós, amb tantes preguntes! Un caràcter carregós.
Etimologia
De càrrega, de carregar, del llatí vulgar carricare, mateix significat. Més mots de la mateixa família són carro, caricatura, càrrec, encarregat, carrer, carrilet, carretera i carrossa.
Usos
Recordo que quan em vaig jubilar, fa tres anys, vaig sentir una angoixa semblant. Per primera vegada em sabia improductiva, passiva, i per unes setmanes vaig pensar que m’havia convertit, d’un dia per l’altre, en una absurda càrrega per la gent a qui abans aportava alguna cosa. Com si el fet de no treballar m’hagués incapacitat també per donar afecte, o consells pràctics, o per fer una companyia divertida i interessant als meus amics. Tot d’una, i quan de fet ja feia anys que era àvia, em veia com una velleta carregosa que els fills i els nets havien de protegir.
Sílvia Soler, Petons de diumenge (Barcelona: Columna, 2008)I així fou com l’advocat Mumbrú va convèncer la delegació municipal presidida per l’alcalde: van deixar l’assumpte enllestit amb un acord que ell mateix redactaria de manera que complagués les dues parts. L’advocat era un subjecte a qui consideraven carregós, però que havia aconseguit fer-se un home de la casa, un amic omnipresent.
Josep Maria Muñoz Pujol, L’experiment (València: Tres i Quatre, 2015)
Tema de la setmana
Adjectius amb el sufix -ós, -osa