carquinyoli m

Definició

Pasta seca dura, molt torrada, elaborada amb farina, ou, sucre i ametlles (sovint amb addició de pell de llimona i canyella).

Els carquinyolis són molt durs; per això s’acostumen a menjar sucats.

També: carquinyol

Etimologia

Alteració fonètica de croquinyoli, que ho és també del francès croquignole, mateix significat, derivat de croquer, ‘rosegar, mastegar cruixint’. El mot croqueta prové del mateix verb.

Usos

  • Arribaren, per fi, al cim més alt de la carena, des d’on es veia, enllà, entre calitja, la ciutat comtal. S’aturaren a l’Hostal Nou, on abeuraren els cavalls i menjaren carquinyolis sucats amb vi ranci. Hi havia uns carreters que renegaven com uns desaforats. La ruta es féu un xic més còmoda i el paisatge molt més amable.

    Joan Perucho, Les històries naturals (Barcelona: Edicions 62, 1983 [1960]), pàg. 67
  • Les poblacions del nostre país tenen sempre dues o tres coses incomparables, excelses. La primera estava a la vista: era el gel. Més tard vaig saber la segona: els carquinyolis que elaboraven dos o tres confiters del carrer Major i una fabriqueta. Sí senyor, una fabriqueta. Ho deia prou bé un rètol que hi havia sobre la portalada de l’edifici: Fábrica de carquiñolis de Narciso Soler. Fundada en 1873. Industrialitzar la fabricació de carquinyolis podrà ser considerat un prodigi d’irrisorietat. Però després se’n descobria el fonament: els materials, el clima, l’aigua, la mà d’obra del rodal, tot semblava conspirar d’una manera activa per produir carquinyolis excel·lents. En fi: misteris de la naturalesa. El cert és que el carquinyoli cerinyolenc és un motiu d’orgull d’aquesta ciutadania.

    Josep Pla, «La fonda del Centre», dins La vida amarga (Barcelona: Destino, 1967), pàg. 15

Tema de la setmana

Al te o al cafè amb llet hi sucarem altres pastes, aquesta setmana, que amb la magdalena de divendres passat vam obrir la gana. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

magdalenaensaïmada