carburant adj i m

Definició

1  Que carbura.

2  Combustible líquid, constituït per hidrocarburs, emprat en els motors de combustió interna.

Amb quin carburant va aquest vehicle, gasoil o gasolina?

També s’usa en sentit figurat: l’apujada dels preus va ser el carburant que va encendre les revoltes a tot el país.

Etimologia

De carburar, de carbur, compost amb el prefix carb- (forma prefixada del mot llatí carbo, -onis, que significa ‘carbó’; ‘carboni’) i el sufix -ur. Més mots de la mateixa família són carboner, bicarbonat i carbonitzar.

Usos

  • Al nostre entorn trobem dotzenes d’elements. Uns quants, especialment els metalls, hi són en forma de substàncies elementals, com a les monedes. I són substàncies elementals també alguns gasos d’ús habitual: el clor de l’aigua de la xarxa per depurar-la, els gasos de l’aire (barreja d’oxigen i nitrogen), l’heli dels globus, el neó i el criptó dels tubs fluorescents, l’argó de les soldadures o l’hidrogen carburant de certs vehicles.

    100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics (Valls: Cossetània, 2019)
  • Des d’un punt de vista tècnic, la recollida selectiva amb ases per carrers estrets i no tant estrets funciona bé i amb uns costos menors que el sistema amb camions. En Mario Cicero, alcalde de Castelbuono, a Sicília, m’explicava: «Un camió petit per fer la recollida costa 15.000 euros i dura de 5 a 10 anys, mentre que un ase costa 10 vegades menys i dura més. A més, els costos de manteniment dels ases són molt menors i no funcionen amb gasoil o benzina, cosa que em soluciona el tema de la pujada del cost dels carburants. El combustible dels ases el produïm a Castelbuono mateix.»

    Joan Marc Simon, Residu zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta (Barcelona: Pol·len, 2015)

Tema de la setmana

Mots químics amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aplomensofrar