Definició
1 Arbre caducifoli de la família de les ebenàcies (Diospyros kaki), de capçada arrodonida, de flors groguenques i de fruit comestible d’un groc vermellós i de polpa mucilaginosa de color taronja.
2 Fruit comestible del caqui, d’aparença exterior semblant al tomàquet.
El caqui és una mena de tomaca dolça que els japonesos cultivaven d’ençà del segle VII.
L’arbre també és anomenat caquier.
Etimologia
Del nom científic Diospyros kaki, donat per Linné, amb el segon element d’origen japonès. El caqui és originari de la Xina (on se’l coneix amb el nom de shizi) i el Japó.
Usos
Una volta que l’almirall Matthew Perry va obligar el Japó a obrir les portes a la influència occidental, els EUA van nomenar com a primer cònsol Townsend Harris. Poc després d’arribar-hi, es va casar amb una jove geisha, Okichi, que abandonà dos anys més tard per tornar al seu país; això sí, amb un carregament de caquis, els primers que arribaven als Estats Units (tot i que uns altres opinen que ja els hi havia dut l’almirall Perry). Amb els fruits, va viatjar també la història de la geisha abandonada. Un relat que va ser transmès oralment fins que, l’any 1900, el novaiorquès John Luther Long el va transformar en l’obra de teatre Madame Butterfly. Era la tragèdia d’una jove geisha de quinze anys que s’enamora d’un oficial de la marina nord-americana (el capità Pinkerton, híbrid de l’almirall Perry i el cònsol Harris) i que, després de ser seduïda i abandonada, se suïcida fent-se el harakiri.
Daniel Climent, «El caqui. Del roig al negre», dins Herbari. Viure amb les plantes (València: Universitat de València, 2012)
Tema de la setmana
Arbres i fruits del nostre paisatge trets del llibre Herbari, publicat per la Universitat de València.