capfoguer m

Definició

En una llar de foc, cadascun dels ferros o les pedres que sostenen els tions.

Etimologia

De cap i foguer, ‘que serveix per a fer foc’.

Usos

 • El mot capfoguer, més sovint en plural, capfoguers, indica una de les peces de pedra o de metall que a les llars serveixen per sostenir la llenya de cremar o evitar que el foc s’ofegui. Segons Coromines el mot ve del baix llatí caput-fuoco i respon al fet que els capfoguers antics tenien un cap d’home o animal a la punta, d’acord amb una vella tradició cèltica. Tenim, doncs, una metàfora potent que fa de títol als vint poemes de la segona part, o del segon cant, d’Estimada Marta. La reflexió del poeta [Miquel Martí i Pol] sobre si mateix com a poeta, metaforitzada en un estri de la llar que té la funció de preservar el foc de l’extinció. Si el foc té una primera identificació en la vida i una de simultània en la creació poètica, el capfoguer —en singular— no és sinó el suport de la vida i de la poesia, amenaçades d’extinció.

  Ricard Torrents i Jaume Subirana, «El poeta d’Estimada Marta», introducció a Estimada Marta, de Miquel Martí i Pol (Barcelona: Edicions 62, 2008)
 • Sus dels dos capfoguers de la casa pairal
       on, freda, reposa la cendra,
  hi vull posar tions que he pujats del corral
       i provaré si els puc encendre.

  Joan Narach, «Capfoguers», dins Poesia rossellonesa del segle XX, a cura de Pere Verdaguer (Barcelona: Edicions 62, 1976)

Tema de la setmana

Mots al caliu de la llar de foc

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caliuescalfapanxes