cantar v

Definició

En sentit figurat, declarar, confessar, algú, coses que havia de mantenir secretes.

Quan el van detenir, de seguida va cantar el nom dels seus còmplices.

Van tenir-lo lligat fins que el van fer cantar.

En aquest sentit figurat de cantar també s’usen les expressions cantar com una calàndria i cantar (alguna cosa) de pla (o de ple).

Usos

  • Al llarg d’aquell any 92 (any de la glòria espanyola: però ningú sabrà mai quants diners es varen balafiar inútilment a Sevilla), un dirigent del Partito Socialista Italiano va ser arrestat in flagrante a Milà, quan cobrava una tangente, és a dir, una comissió, d’una empresa de neteja. El polític, llavors, va cantar alegrement el text sencer de l’òpera, amb els papers i els actors, i el sistema complet de tangenti que implicava el PSI sencer, dirigit per Bettino Craxi (amic de Felipe González, però més amic de Silvio Berlusconi). Els processos, llavors, van començar a encadenar-se, sota l’impuls del fiscal Borelli i del jutge Antonio di Pietro, i es van fer cèlebres veloçment les expressions tangentopoli per definir el país i els seus polítics, i mani pulite per designar la neteja judicial.

    Joan F. Mira, «Tangentopoli» (El Temps, 4 de novembre del 2014)
  • El Karl Marx fundador del marxisme va tenir un fill amb la minyona de la casa, que es deia Lotte. Al barbut burgesot jueu li va costar de reconèixer-ho. Els historiadors més de fiar diuen que no va cantar fins que era al llit de mort, i encara perquè el seu millor amic, Friedrich Engels, fabricant del tèxtil, li ho va exigir fent-li por amb el foc de l’infern.

    Ramon Barnils, «Txaca que pumba» (L’Hora, 25 de febrer de 1979), reproduït a Articles (Barcelona: La Magrana, 2001), pàg. 60

Tema de la setmana

Mots que canten

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

4 comentaris a “cantar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

la cançó de l’enfadóscantamussa