Definició
Designa qualsevol menjar, beguda, teixit o objecte ritual les característiques del qual el fan acceptable d’acord amb la llei ritual jueva.
Hi ha un celler del Priorat que elabora vins caixer.
Carn caixer.
També: kaixer
Etimologia
De l’hebreu kaixer, ‘vàlid, correcte, adequat’. De vegades s’escriu kosher per influència de l’anglès.
Usos
El déu dels jueus esdevé un veritable xef de cuina. Estableix tot un corpus, primmirat i puntós, de normes, regles i tabús d’allò que és bo i no bo menjar, i fins i tot de com cal preparar certs aliments, i quins es poden mesclar o no. Les normes caixer (o kosher), en efecte, a part de prohibir tot un conjunt de carns, peixos i mariscs —i no solament el porc—, exigeixen, com és prou sabut, normes estrictes pel que fa al sacrifici d’animals, al seu engreix i a la «promiscuïtat» (barreja) de certs aliments, com és ara els làctics i la resta.
Jaume Fàbrega, «Els ous de sant Josepmaria» (El Temps, 5 de novembre del 2002)Com que la norma que determina el tipus d’aliments que es podran consumir, o no, és molt important, aquest precepte mereix una explicació detallada. Els aliments consumibles són els anomenats caixer o coixer —segons s’adopti una pronunciació sefardita o asquenasita—, és a dir, aptes. Els que no es poden menjar es denominen taref. Són aliments caixer tots els ungulats amb la peülla partida (bovins i ovins), els peixos amb escates i aletes, aus de corral (pollastres, ànecs, oques, coloms…).
M. Josep Estanyol i Fuentes, Judaisme a Catalunya, avui (Barcelona: Pòrtic, 2002)