Definició
Designa qualsevol menjar, beguda, teixit o objecte ritual les característiques del qual el fan acceptable d’acord amb la llei ritual jueva.
Hi ha un celler del Priorat que elabora vins caixer.
Carn caixer.
També: kaixer
Etimologia
De l’hebreu kaixer, ‘vàlid, correcte, adequat’. De vegades s’escriu kosher per influència de l’anglès.
Usos
Com que la norma que determina el tipus d’aliments que es podran consumir, o no, és molt important, aquest precepte mereix una explicació detallada. Els aliments consumibles són els anomenats caixer o coixer —segons s’adopti una pronunciació sefardita o asquenasita—, és a dir, aptes. Els que no es poden menjar es denominen taref. Són aliments caixer tots els ungulats amb la peülla partida (bovins i ovins), els peixos amb escates i aletes, aus de corral (pollastres, ànecs, oques, coloms…).
M. Josep Estanyol i Fuentes, Judaisme a Catalunya, avui (Barcelona: Pòrtic, 2002)
Tema de la setmana
Mots d’origen hebreu