caganer -a m i f

Definició

Personatge popular del pessebre nadalenc, representat per una figureta de pastor en actitud de cagar.

Etimologia

De cagar, del llatí cacare, mateix significat, mot de formació expressiva.

Usos

  • Ultra el paisatge fet infantívol del pessebre, cada figura és un senyal, ho són fins el bou i la mula. No cal dir-ne més. Però la nostra sornegueria, tan catalana, ha inventat el caganer, personatge que mai no ha estat a casa; però, si el teniu, el caganer també pot explicar-se gairebé amb teologia, vull dir teologia d’espardenya. Tots —tots— som caganers. Tanmateix no som caganers del tot, encara podem cantar per Nadal, i les cançons no fan pudor.

    Josep M. Ballarín, «Nadal, una festa» (Lletres, desembre 2006-gener 2007)
  • Entre el sector de figura artesana es troben els enginyosos paradistes que any rere any es dediquen a deixar-ne més d’un amb el cul a l’aire. Els caganers d’aquest 2007 anirien des del caganer antiavalots passant per la consellera Tura i Gaudí amb la Sagrada Família. Futbolistes com Henry, Oleguer i Tamudo també tenen la seva figura d’honor al pessebre. Woody Allen, el rei i la ministra de Foment s’estrenen com a caganers.

    Remei Bori, «El rei i la ministra Álvarez, caganers a la fira de Santa Llúcia» (El Punt, 1 de desembre del 2007)

Tema de la setmana

Mots nadalencs

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “caganer -a”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rabadàsibil·la