buguenvíl·lia f

Definició

Arbust del gènere Bougainvillea, de la família de les nictaginàcies, enfiladís, poc o molt espinós, de fulles sempre verdes, ovades, de flors petites, llargament tubuloses, liles, rosades, morades o ataronjades, originari de l’Amèrica del Sud i molt emprat en jardineria.

També: buguenvíl·lea (aquesta és l’única forma que recullen el DIEC i el DNV; el GDLC les recull totes dues; vegeu a l’Escreix més informació sobre aquest embolic).

Etimologia

Del llatí científic Bugainvillea spectabilis, en memòria del navegant francès Louis-Antoine de Bougainville (1729-1811), al qual atribuïren la importació de la planta, tot i que el descobriment o la descripció els va fer el naturalista Philibert Commerson, que viatjava en la mateixa expedició, una volta al món en la fragata La Boudeuse (1766-1769).

Usos

  • Per cert, no regueu gaire les buguenvíl·lies si voleu que floreixin. És curiós però aquest tipus de plantes necessiten passar set per treure moltes flors. Si les regueu sovint la planta creixerà molt ràpid però pràcticament no florirà.

    Xavi Freixes, «Poda d’estiu» (Avui, 8 d’agost del 2006)
  • Ens acomiadem i seguim el periple, passejant entre oliveres joveníssimes, buguenvíl·lies amb flors liles, o fúcsies o taronges. Hi ha herbes aromàtiques, bonsais, rosers de totes les mides. Les plantes fan un goig que enamora, acabades de regar. El sol fa brillar les gotes d’aigua com mirallets minúsculs. M’hi quedaria a viure.

    Sílvia Soler, Rellotges de sol (Barcelona: Columna, 2017)

Tema de la setmana

Flors

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “buguenvíl·lia”

  1. Jardiner — Cat.

    La definició del Rodamots d’avui pot crear confusió. Les flors de la buguenvíl·lea són petites, llargament tubuloses i de color BLANC (vegeu la fotografia), envoltades de bràctees molt vistoses (torneu a mirar la imatge) de color fúcsia, lila, rosat, morat o ataronjat. Si més no, els enllaços al DIEC i la Viquipèdia aclareixen la qüestió.

    Respon
    • floreta — Cat.

      “BLANC.”

      “Louis-Antoine de Bougainville”.

      parlem d’una flor:
      fulles contra bràctees.

      no estem parlant d’una flor?

      parlem d’una flor que m’encanta
      i resulta que porta el nom mort d’un senyor.

      Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

didaleravidalba