bruixot m

Definició

1  Home que practica la bruixeria.

Era el bruixot del poble.

Sap més un bruixot que set bruixes.

2  Home que en diverses societats tribals duu a terme les pràctiques màgiques i rituals i administra coneixements empírics diversos, especialment de medicina, i passa per dominar forces sobrenaturals que ell té la facultat de conjurar màgicament.

Etimologia

Derivat masculinitzat i pejoratiu de bruixa, d’origen incert, probablement preromà, potser derivat de vroiksa, del cèltic vroikos, ‘bruc’, pel fet d’aplegar-se les bruixes en ermots de brucs i garrigues.

Usos

 • —Hem de prendre un determini, no tenim cap més remei. Hauries d’anar a veure el bruixot Gualter, que es dedica a vendre ànimes al dimoni, a veure si et fa un bon tracte.
     El vell Pau, que sempre feia el que li deia la dona, sense amoïnar-s’hi gaire, se’n va anar a veure el bruixot, que vivia en una casa una mica apartada. Era una casa molt fosca, gairebé negra, sense cap finestra, i amb una xemeneia molt alta, de la qual sortia una fumera espessa.
     En Pau hi va entrar i va exposar al bruixot el motiu de la seva visita.
     —No us farà por, avi, el dimoni, si el faig aparèixer al davant vostre? —li va preguntar el bruixot.
     —A mi només em fa por la gana —va dir l’avi Pau, no perquè fos gaire valent sinó més aviat perquè era una mica curt d’enteniment i no sabia veure el perill enlloc.

  Albert Jané, «El feix del dimoni», dins Contes de dimonis de tot el món (Barcelona: Lumen, 2007)
 • El compromís social del pallasso és molt important. Cada cop estic més convençut que els nostres referents antics són els bruixots que feien treure a la gent la por a la mort, al llamp, etc. Ara aquestes pors les generen els bancs, els poderosos en definitiva.

  Tortell Poltrona, Opinions d’un pallasso. El compromís social de l’artista, conversa amb Miquel Osset (Cànoves i Samalús: Proteus, 2012)

Tema de la setmana

Mots formats amb el sufix -ot

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “bruixot”

 1. Josep Roma

  Quina coincidència que esmenteu el personatge d’Ot, el Bruixot i inclogueu un fragment d’Albert Jané, que és qui es va empescar aquest nom, segons diu el seu creador, en Picanyol. O ho heu fet deliberadament?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

illotermot