boni adv

Definició

Quasi (menorquí).

En Tòfol és boni mort. Aquesta fruita és boni madura. Quan una cosa està boni bé, la deixen fer. Ja tenc sa casa boni acabada.

Etimologia

Compost per bon i i, semblantment a boi o bo i, que també pot tenir el sentit de ‘quasi’. Bonibé és ‘gairebé’: Les notes de fi de curs freguen la matrícula d’honor, o bonibé.

Usos

 • Sóc a l’avió que em torna a Menorca via Madrid.
     Trec el quadern i m’adon que està boni acabat. L’hostessa em mira i somriu. Hi ha poca gent dins l’avió.
     Estic acostumat a escriure en qualsevol lloc i en qualsevol circumstància, crec que fins i tot escric quan no escric perquè el meu cap sempre dona voltes entorn de la literatura.

  Ponç Pons, Dillatari (Barcelona: Quaderns Crema, 2011), pàg. 174
 •    —Idò, fiis meus, preniu es doblers que hàgiu de menester, emmenau-vos un cavall perhom i anau a cercar-lo; i es qui me’l portarà, serà hereu de sa corona.
     Ells agafen una bossa perhom, plena de doblers, ensellen un cavall cada un i parteixen tots tres per un camí, tris-tras tris-tras. Quan van esser enfora, van trobar tres boques de camins; allà es despediren i cada un va prendre tot sol per un d’aquells camins.
     En Bernadet parteix deveres amb es cavall, i se n’anava que boni bé no tocava sa terra, fins que va arribar prop d’una casa i començà a sentir crits i fidemón. S’hi acosta i demana:
     —Idò, que és què hi ha, que raonau tant?

  Andreu Ferrer, Rondaies de Menorca (1974 [1914])

Tema de la setmana

Localismes

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pelisfer bo