bonesa f

Definició

Qualitat de bo, bondat.

La bonesa del teu germà és coneguda de tothom.

Usos

  • Jo m’havia adonat que el pare i la mare tampoc no es divertien massa, només que s’havien traçat una ruta i ara l’havien de seguir, ni que siga per demostrar-se la bonesa dels seus plans. El pare ho tenia tot en una llibreta i es notava prou que, a cada visita que fèiem, se li escapava un sospir d’alleujament i marcava una ratlleta més a la llibreta.

    Isabel-Clara Simó, Alcoi-Nova York (Barcelona: Edicions 62, 1987), pàg. 43
  • Per fi arribà el torn de parlar de la família.
       —Tinc tres fills i dues filles, i tots ells d’allò més espigats.
       —Que Al·là us els beneeixi i us els conservi força temps pel vostre conhort mentre visqueu en aquest món.
       —Ah! No puc pas plànyer-me. La bonesa d’Al·là envers mi i envers tots els meus fills és molt gran. Tots ells estan bons i treballen.

    Dels diaris de Bonaventura Ubach, citat per Romuald M. Díaz i Carbonell a Dom Bonaventura Ubach. L’home, el monjo, el biblista (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012), pàg. 151

Tema de la setmana

El sufix -esa ve del llatí -ensis, i significa ‘qualitat de’, com en bellesa, avolesa, maduresa o caparrudesa. Però amb la mateixa terminació trobem noms formats amb el participi d’alguns verbs, com ara estesa, represa o tramesa. Aquests dies veurem més mots formats amb -esa.

Enllaços

2 comentaris a “bonesa”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bona nit i tapa’t!noiesa