Definició
Vist de bon ull, estimat de la gent, de bona fama.
És una dona benvista de tothom.
No serà benvist que els facis pagar les despeses.
Etimologia
De benveure, ‘veure de bon ull, amb simpatia; apreciar, estimar’, compost amb ben i veure, en català antic veser i veer, del llatà vÄdÄ“re, mateix significat.
Usos
Aixà és el paÃs on les cartes de restaurant sense faltes són una raresa darwiniana. Aquà podem penjar alegrement un rètol que digui «30% de desconte» —total, ja s’entén—, però sempre ens semblarà inadmissible d’escriure-hi «30% de desqüento» o «30% of»: abans acudirem al cosà d’Albacete o a la filla de Londres —o al diccionari!— per evitar el ridÃcul. Als mitjans de la immediatesa, els correctors i assessors lingüÃstics (en desconec la situació) sembla que s’hagin tornat un luxe, i els luxes no són benvistos en temps d’estretors. La conseqüència és que, als parlants del carrer, se’ns nega el contacte prà ctic amb l’excel·lència i, per tant, l’oportunitat de comprovar que el català que ens han ensenyat a l’escola és real, que no és cap invent, que no és l’idioma dels unicorns. En canvi, per a tractar-lo malament, ens sobren els referents.
Marta Rojals, «L’idioma dels unicorns», dins No ens calia estudiar tant (Carcaixent: Sembra, 2015), pà g. 205—Jo, senyor, mal m’està el dir-ho, sóc lladre. Fins fa poc m’ha somrigut la fortuna; m’he guanyat bé la vida sense treballar gaire, he estat benvist de la gent i respectat per la policia, i mai no he hagut de fer cap reculada. A casa vostra he tingut el primer entrebanc, i vinc a superar-lo noblement, jugant a cartes vistes.
Pere Calders, «El principi de la saviesa», dins Cròniques de la veritat oculta (1955)
Tema de la setmana
Mots compostos amb ben-