ballar els nanos

Definició

(a algú)  Adular-lo, procurar complaure’l, obsequiar-lo sorollosament.

La locució ballar els nanos ve del costum d’anar els nanos (o nans) a ballar davant les cases principals per obsequiar els senyors en la festa de Corpus (Castelló). És una expressió valenciana, com també, amb el mateix significat, ballar l’aigua: No cal que em balles l’aigua, que no t’he de deixar eixir esta nit. I demà ja vorem! En mallorquí també es diu ballar a algú l’aigua davant.

Etimologia de nano

Variant de nan, del llatí nanus, nana, i aquest, del grec nãnos, mateix significat.

Usos

  • Hi ha un model d’oposició (i buscaré un exemple de fora de casa per no ferir susceptibilitats) que representen a la perfecció els tres tenors del govern català. El PSC, ERC i ICV. Quan en nombre de huit els republicans van arribar a la Carrera de San Jerónimo, el diputat Tardà va pronunciar aquella contundent frase: «Que la moqueta no ens faci traïdors». Però van acabar ballant-li els nanos a Zapatero i així els ha anat. La regidora d’ICV a Barcelona, la senyora Mallol, deia a la TV3: «Estic més a prop dels okupes que dels especuladors»; dies més tard, el seu marit, el conseller Saura, també d’ICV, enviava els Mossos d’Esquadra a desallotjar okupes.

    Enric Nomdedéu, «Oposicions» (Pàgina 26, 18 d’abril del 2008)

Tema de la setmana

Retalls de premsa

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

per postresrerepaís