au! interj

Definició

Interjecció que incita a posar immediatament en execució una cosa, a prendre una resolució, etc.

Au, aneu tots a jugar.

Au, afanya’t, que ens esperen els padrins!

Etimologia

Del llatí au, interjecció de prec, repulsa o dolor.

Usos

 • Entre whisky i whisky, li espurneja la mirada, i de cop sospira i afegeix: «És curiosa, la vida… El teu home em va ensenyar a pensar, el meu home em va ensenyar a estimar, i el que vaig conèixer després de morir el meu home em va ensenyar a follar. I quan ja ho sabia tot, au!».
     —Au? —somric—. Què vols dir, amb això?
     Però ella es nega a fer una traducció, de l’estil de «quan aprenem a viure la vida s’acaba» o així. Ella és expeditiva, i es limita a concloure:
     —Només això, vull dir: que quan ja ho sabia tot, au!

  Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 160
 • Ell i ella s’havien de casar per l’Església catòlica i en un dels sopar previs s’organitzà un guirigall de categoria, vista la provinença dels familiars. El capellà, mallorquí, provà de posar pau entre les famílies, amb morts d’esquerres i de dretes: «Au, au, au, ja són morts… no és veritat? Idò no en parlem pus!» «Mira’l-te», li replicà una padrineta vella, agnòstica i centreeuropea, «mira’l-te, a aquest, a ell n’hi mataren un fa dos mil anys i encara en xerra cada dia, i noltros hem de callar!».

  Climent Picornell, «Jardins d’altri pretardorals» (Diari de Balears, 5 de setembre del 2009)

Tema de la setmana

Vinga interjeccions!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

oidà!eu!